

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - herbata zielona
Gra słońca i cienia. Herbaty, które na kilka dni przed zbiorem były osłonięte matami kabusé, aby zgromadzić w liściach jak najwięcej słodkich i delikatnych nut maślanych. Miłośnicy japońskich herbat wiedzą, że już niewielkie różnice w wykorzystaniu światła i ciemności podczas uprawy krzewów herbacianych mogą w zasadniczy sposób wpłynąć na przyjemność z otrzymanego napoju. Świetnym tego przykładem jest zielona herbata Japan Kabusecha Premium BIO.
Skład
Zielona herbata JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Po zalaniu gorącą wodą Japan Kabusecha Premium BIO otrzymujemy żółty do złocistego napój o harmonijnym aromacie i niezwykle eleganckim smaku. Jest przyjemnie słodki i lekki, bez wyraźnej cierpkości. Mimo to jest świeży. Przy dobrym przygotowaniu można uzyskać rzadkie nuty piątego smaku umami.
POCHODZENIE HERBATY
Góra Kirishima to wulkaniczny łańcuch górski w prefekturze Kagoshima. Jej najwyższy szczyt, Karakunidake (1700 m n.p.m.), oznacza coś w rodzaju „Korea Peak”, ponieważ przy sprzyjających warunkach można z niego zobaczyć nawet Półwysep Koreański. To dzięki wulkanowi gleba jest tam bogata w minerały, a jej skład znacząco wpływa na niepowtarzalny smak uprawianych tu herbat.
Japan Kabusecha Premium BIO rosła w pagórkowatym krajobrazie, w wulkanicznej glebie bogatej w minerały, na plantacjach często spowitych mgłą i w otoczeniu dzikiej przyrody. Rolnicy dbali o chińskie drzewka herbaciane (Camellia sinensis) w systemie rolnictwa ekologicznego, nie stosowali więc nawozów produkowanych przemysłowo ani środków do ochrony krzewów przed szkodnikami. Ta herbata zdecydowanie zasługuje na etykietę ekologiczną.
W regionie Kagoshima w Japonii herbata zbierana jest cztery razy w roku, w zależności od warunków pogodowych. Zanim jednak dojdzie do zbiorów, plantacje są przez co najmniej 20 dni zacienione specjalnymi siatkami kabuse. Dzięki temu liście wytwarzają więcej chlorofilu, co znajduje odzwierciedlenie w przyjemnej słodyczy herbaty. Zerwane liście herbaty są pozostawiane na kilka godzin do zwiędnięcia w bezpośrednim świetle słonecznym, a następnie wielokrotnie i krótko parzone. Zatrzymuje to utlenianie enzymów, które powodowałyby brązowienie herbaty i zmianę jej aromatu i smaku. Tak przetworzone zbiory trafiają następnie do suszarni, gdzie długo i w niskich temperaturach pozbywają się nadmiaru wilgoci. Na koniec herbata musi zostać posortowana i zapakowana.
Pod koniec ubiegłego wieku rząd prefektury Kagoshima podjął znaczne wysiłki w celu poprawy jakości eksportowanej herbaty. Dzięki pracy Tea Experiment Station i Tea Grows Association herbaty z Kagoshimy należą obecnie do naprawdę ekskluzywnych. Należy jednak dodać, że większość japońskich plantatorów zielonej herbaty jest po sześćdziesiątce, a liczba osób, które chciałyby pracować na plantacjach herbaty, maleje. Miejmy nadzieję, że przyszłe pokolenie podejmie dziedzictwo przodków i będzie prowadzić ogrody herbaciane z taką samą pasją.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Kabusechu nasypać w ilości 1 łyżeczki na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2.Kabusechu zalać wodą o temper. 70 °C. Zaparzenie wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3.Czas ekstrakcji 2-3 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
4.Kabusechu można zaparzać 3x.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
