

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
Niewiele osób może pochwalić się tym, że ich praca całkowicie zmieniła herbaciane rzemiosło w kraju wschodzącego słońca. Mężczyźnie o imieniu Sugiyama Hikosaburo i jego nowej odmianie krzewów herbacianych Yabukita się to udało a dzięki temu możemy dziś cieszyć się doskonałą grą smaków w każdej filiżance zielonej herbaty tej odmiany.
Skład
Zielona herbata Jaapan Sencha Yabukita 100%Napar i smak herbaty
Japan Sencha Yabukita o najwyższej jakości po pierwszym zaparzeniu daje wspaniałą rozkosz będąc źródłem smaku umami, również i kolejne napary charakteryzują się pełnym i zrównoważonym smakiem w połączeniu z urzekającym aromatem.
Pochodzenie herbaty
Na japońskiej wyspie Honsiu rozpościera się prowincja Shizuoka. Ze względu na jej chłodniejszy klimat w roku 1908 została wybrana przez plantatora krzewów herbacianych Sugiyama Hikosaburo, jako miejsce do testowania właściwości stworzonych przez siebie dwóch nowych odmian herbaty. Nazwał je Yabukita i Yabuminami. Yabu wywodzi się od japońskiego słowa oznaczającego bambusowy gaj, kita oznacza północ, natomiast minami to południe.
Oprócz dbałości o najwyższą jakość listków, nacisk położono głównie na odporność tych odmian na zimno. I na tym polu zwycięzcą została odmiana Yabukita. Po latach testów zarejestrował ją w 1953 roku, otwierając w ten sposób drzwi do wprowadzenia zmian w sposobie uprawy herbaty w Japonii. Od tego momentu Yabukita stopniowo rozprzestrzeniła się na większość plantacji w kraju, jednak swoją znaczącą pozycję zachowała głównie w regionie Shizuoka.
Japan Sencha Yabukita jest herbatą o jakości premium. Listki wykorzystywane do jej produkcji pochodzą z pierwszego zbioru. Dlatego zawierają w sobie najwięcej dobroczynnych substancji dających im słynną lekkość i jednocześnie wyrazisty smak umami. Do produkcji tej ekskluzywnej Sencha wykorzystuje się wyłącznie górne listki potrafiące zachować świeżość i jasny kolor przygotowanego naparu.
W odróżnieniu od innych rodzajów herbat, Sencha dojrzewa w pełnym słońcu. Krótko po zebraniu listki poddawane są działaniu gorącej pary, aby zapowiedz ich utlenianiu się. W kolejnym kroku są suszone i formowane w tak zwany igiełkowy kształt. Stosunkowo prosta uprawa, produkcja i późniejsze przygotowanie naparu sprawia, że Sencha stała się najpopularniejszą herbatą w Japonii. W XVII wieku sprowadzano ją z Chin a obecnie stanowi do 80 % produkcji herbaty w Japonii.
W ostatnich latach pojawił się trend serwowania mrożonej wersji tej herbaty, co może być mile widzianą odmianą, szczególnie w lecie. Możecie ją przygotować metodą cold brew lub poprzez gwałtowne schłodzenie gorącego napoju. Wariant lodowy jest zalecany tylko dla herbat najwyższej jakości, w innym przypadku powstały napar nie osiągnie pożądanych właściwości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3 Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
