Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

Kod: 1484

Niewiele osób może pochwalić się tym, że ich praca całkowicie zmieniła herbaciane rzemiosło w kraju wschodzącego słońca. Mężczyźnie o imieniu Sugiyama Hikosaburo i jego nowej odmianie krzewów herbacianych Yabukita się to udało a dzięki temu możemy dziś cieszyć się doskonałą grą smaków w każdej filiżance zielonej herbaty tej odmiany.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
500,9 zł /250 g 200,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Shizuoka
Smak
Smak:
Umami, Delikatny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
750 - 800m

Skład

Zielona herbata Jaapan Sencha Yabukita 100%

Napar i smak herbaty

Japan Sencha Yabukita o najwyższej jakości po pierwszym zaparzeniu daje wspaniałą rozkosz będąc źródłem smaku umami, również i kolejne napary charakteryzują się pełnym i zrównoważonym smakiem w połączeniu z urzekającym aromatem.

Pochodzenie herbaty

Na japońskiej wyspie Honsiu rozpościera się prowincja Shizuoka. Ze względu na jej chłodniejszy klimat w roku 1908 została wybrana przez plantatora krzewów herbacianych Sugiyama Hikosaburo, jako miejsce do testowania właściwości stworzonych przez siebie dwóch nowych odmian herbaty. Nazwał je Yabukita i Yabuminami. Yabu wywodzi się od japońskiego słowa oznaczającego bambusowy gaj, kita oznacza północ, natomiast minami to południe.

Oprócz dbałości o najwyższą jakość listków, nacisk położono głównie na odporność tych odmian na zimno. I na tym polu zwycięzcą została odmiana Yabukita. Po latach testów zarejestrował ją w 1953 roku, otwierając w ten sposób drzwi do wprowadzenia zmian w sposobie uprawy herbaty w Japonii. Od tego momentu Yabukita stopniowo rozprzestrzeniła się na większość plantacji w kraju, jednak swoją znaczącą pozycję zachowała głównie w regionie Shizuoka.

Japan Sencha Yabukita jest herbatą o jakości premium. Listki wykorzystywane do jej produkcji pochodzą z pierwszego zbioru. Dlatego zawierają w sobie najwięcej dobroczynnych substancji dających im słynną lekkość i jednocześnie wyrazisty smak umami. Do produkcji tej ekskluzywnej Sencha wykorzystuje się wyłącznie górne listki potrafiące zachować świeżość i jasny kolor przygotowanego naparu.

W odróżnieniu od innych rodzajów herbat, Sencha dojrzewa w pełnym słońcu. Krótko po zebraniu listki poddawane są działaniu gorącej pary, aby zapowiedz ich utlenianiu się. W kolejnym kroku są suszone i formowane w tak zwany igiełkowy kształt. Stosunkowo prosta uprawa, produkcja i późniejsze przygotowanie naparu sprawia, że Sencha stała się najpopularniejszą herbatą w Japonii. W XVII wieku sprowadzano ją z Chin a obecnie stanowi do 80 % produkcji herbaty w Japonii.

W ostatnich latach pojawił się trend serwowania mrożonej wersji tej herbaty, co może być mile widzianą odmianą, szczególnie w lecie. Możecie ją przygotować metodą cold brew lub poprzez gwałtowne schłodzenie gorącego napoju. Wariant lodowy jest zalecany tylko dla herbat najwyższej jakości, w innym przypadku powstały napar nie osiągnie pożądanych właściwości.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.

2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.

3 Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
348,3 zł /250 g 139,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO - herbata zielona
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO - herbata zielona

To jest coś wyjątkowego! Ta rzadka japońska herbata zachwyci słodyczą, delikatnością i lekkim śladem orzechów na zakończenie. Herbaty Asamushi zachowują swoją delikatność i specyficzny smak dzięki bardzo krótkiemu parzeniu jeszcze na plantacji. Skosztujcie zbiorów z gospodarstwa ekologicznego na wyspie Kyushu. Herbatę można przygotować klasycznie lub na zimno. Za każdym razem będzie inaczej cudownie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
355,1 zł /250 g 142,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »