

Sencha Kariban 1st Flush BIO - herbata zielona
Nie dość, że smakuje luksusowo, to jeszcze jest organiczna. Herbata z japońskiego ogrodu znajdującego się na wyspie Kyushu jest jedną z tych, które warto zapamiętać. Albo nie, lepiej spróbować jak najszybciej. Zafascynuje was jej lekkość i upojna kwiatowa linia, w której podczas starannej degustacji rozpoznacie lilie i orchidee. Jeszcze jedna rada: spróbujcie jej zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ta herbata jest warta wysiłku.
Skład
Zielona herbata Sencha Kariban 1st Flush BIO 100%Napar i smak herbaty
Sencha Kariban 1st Flush BIO daje kolor od jasnozielonego do żółto-zielonego, w zależności od sposobu przygotowania. Jest naturalnie słodki, pozbawiony cierpkości. To co ma w nadmiarze to nuty kwiatowe, szczególnie lilie i orchidee. Jej harmonijny aromat i pełny, atrakcyjny smak sprawiają, że jest ona ulubioną herbatą prawdziwych znawców.
Herbata ta jest świetna zarówno na gorąco, jak i przygotowana poprzez macerację w zimnej wodzie. Polecamy spróbować obu wariantów, bo każdy oferuje inne doznania smakowe.
Pochodzenie herbaty
Jeśli szukaliście herbaty, która jest delikatna i naprawdę wyjątkowa, to właśnie ją znaleźliście. Rosła na południu Japonii, w ogrodach górzystej wyspy Kyushu. Jej prefektura Kagohsima słynie z zielonych herbat na całym świecie. Zastrzeżona marka Kagoshima Green Tea używana jest do tamtejszych zbiorów od 1992 roku i zarezerwowana jest dla herbat spełniających najwyższe standardy uprawy i produkcji.
Krzewy herbaty chińskiej (Camellia sinensis) rosną tu na rozległych plantacjach otoczonych zalesionymi krajobrazami. Przy wysokości około 500 metrów i szybko zmieniającym się ciśnieniu powietrza, krajobraz jest często zanurzony we mgle. Nie tylko prawie stały cień, ale także naprzemienne występowanie ciepłych dni i zimnych nocy spowalnia wzrost krzewów herbacianych i pozwala ich liściom zachować duże ilości aminokwasów. To one odpowiadają za słodycz napoju, który przygotowujemy ze zbiorów kagoshimy.
Japońskie herbaty sencha to absolutna klasyka. Tego samego nie można jednak powiedzieć o Sencha Kariban 1st Flush BIO. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pierwszy zbiór. Wyróżnia się delikatnością i kruchością, gdyż po zimie liście są pełne aromatycznych substancji. Mówi się, że First Flush zapewnia najświeższą i najczystszą herbatę, jaką może zaoferować plantacja. Po zerwaniu pierwszych listków i srebrzystych pączków, herbatę pozostawia się na jakiś czas do zwiędnięcia na słońcu. Następnie jest krótko i wielokrotnie gotowany na parze, aby zatrzymać naturalne utlenianie enzymów. Liście są następnie formowane w płaskie igły, które trzeba powoli i starannie suszyć. Gdy i ten etap jest zakończony, pracownicy sortują i pakują herbatę.
Wspomnijmy jeszcze, że Sencha Kariban 1st Flush BIO pochodzi z ogrodu herbacianego zarządzanego w ramach upraw ekologicznych. Właściciele nie stosują przemysłowo produkowanych nawozów i uprawiają krzewy herbaciane z poszanowaniem środowiska. Kolejny powód, by spróbować tej senchy!
Jeśli chodzi o sposób przygotowania, polecamy spróbować zarówno metody klasycznej, jak i maceracji w zimnej wodzie. Za każdym razem uzyskacie inne smaki i aromaty naparu.
Po zalniu gorącą wodą, należy wsypać 5 gramów herbaty do czajniczka i użyć 250 mililitrów wody o temperaturze 80°C (30-60 sekund) lub 90°C (60-90 sekund). Przygotowanie na zimno jest bardzo proste. Umieścić 10 gramów herbaty w dużym pojemniku, dodać 1 litr wody o temperaturze pokojowej i pozostawić do namoczenia na kilka godzin. Napój można również umieścić w lodówce. Poprzez ciągłą degustację herbaty można określić długość naparu, przy której smakuje ona najlepiej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 80°C w proporcji 5g herbaty na 250ml wody, czas naparu 30-60 sekund.
Można też zalać wodą o temperaturze 90°C i pozostawić do zaparzenia na 60-90 sekund.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

JAPAN SENCHA MIYAZAKI PREMIUM - zielona herbata
