

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu.
Skład
Zielona herbata Japan Gyokuro 100%Napar i smak herbaty
Napar ma piękny złoty kolor z zielonymi tonami. Herbata zaskakuje świeżością, niespodziewaną słodyczą z nutami ziołowymi i wyraźnym smakiem umami.
Pochodzenie herbaty
Najbardziej wysunięta na południe japońska wyspa Kyushu słynie z ogromnego, czynnego wulkanu Aso. Dzięki temu w tej części Kraju Wschodzącego Słońca nie brakuje aktywności tektonicznej, gorących źródeł i bogatej w minerały gleby. Zwłaszcza to ostatnie jest odpowiedzią na to, skąd bierze się zalew najsłynniejszych plantacji herbaty, których specjalnością jest herbata zielona.
Jedną z nich jest ta w prefekturze Kagoshima. Produkuje się z niej bardzo wyjątkową herbatę o nazwie takumi. To gyokuro jest całkowicie zależne od kunsztu jego twórców. Jest uprawiana ekologicznie, bez domieszki chemii. Często jednak może to być przeszkodą, gdyż gyokuro należy do tzw. herbat cienistych. To właśnie przy braku słońca rozwijają się szkodniki, które atakują liście herbaty i mogą je całkowicie zniszczyć.
Jednak doświadczenie, sprawdzone przez pokolenia metody i cierpliwość potrafią zdziałać cuda, dlatego Gyokuro Takumi BIO może leżeć spokojnie w cieniu przez minimum osiemnaście, a najczęściej nawet trzydzieści dni. Odbywa się to zawsze na wiosnę, aby zaraz potem można było zebrać pierwsze pąki wraz z dwoma głęboko zielonymi liśćmi, które kryją w sobie smak i aromat o niespotykanej intensywności. Zbiór, a następnie zwijanie w cienkie igły odbywa się wyłącznie ręcznie, dzięki czemu zawsze kontrolowana jest najwyższa jakość.
Staranność i poświęcenie dla rzemiosła jest nagradzane najwyższą ceną na końcu procesu. Niezwykła herbata, która urzeka odurzającym aromatem i tak wyśmienitym smakiem, że postawicie filiżankę z ostatnią kroplą, zastanawiając się, czy bardziej urzekły Was wyjątkowe nuty umami, czy połączenie świeżości i zaskakującej słodyczy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pierwszy napar - Gyokuro zalać wodą o temperaturze 60 ° C w proporcji 3 g na 100 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 2 minuty (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
- Drugi napar - temperatura wody 70 ° C, czas zaparzania 1,5 minuty.
- Trzeci napar - temperatura wody 80 ° C, czas zaparzania 1 minuta.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
