Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

Kod: 1430

Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka. 

Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 15. 11. 2019
DPD Dostarczymy do 15. 11. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 15. 11. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
731,5 zł brutto
369,8 zł brutto
206,3 zł brutto
Małe opakowanie:
88,7 zł brutto
48,2 zł brutto
16,5 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kyushu
Smak
Smak:
Delikatny, słodkawy
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata Japan Gyokuro 100%

Napar i smak herbaty

Zielona herbata Gyokuro Japan Hisui BIO jest słusznie uważana za jedną z odmian wysokiej jakości. Sposób, w jaki jest uprawiana i przetwarzana nadaje jej bardzo delikatny, na końcu słodko - owocowy smak. Nie na darmo Japończycy wymyślili dla Gyokuro piąty specialny smak umami. Napar jest jasnożółto-zielony, z jednej porcji herbaty można przygotować aż trzy napary. 

Pochodzenie herbaty

Kyushu (Kyushu, co oznacza "dziewięć prowincji") to najbardziej wysunięta na południe wyspa Japonii, niegdyś uważana za bramę do Japonii. Jest to obszar pagórkowaty, z najbardziej aktywnym wulkanem w kraju Mt Also, który zatrzymuje się na wysokości 1591 metrów nad poziomem morza. Około 10 procent populacji Japonii mieszka na wyspie, większość miast znajduje się na północno-zachodnim wybrzeżu. Herbata należy jednak głównie do prefektur Fukuoka, Kagoshima i Miyazaki. Mają subtropikalny klimat i bogatą glebę z minerałami. 

Zanim przejdziemy do opisu unikalnej herbaty, należy wspomnieć, że cała wyspa słynęła również ze świątyń z kamiennym Buddą, sanktuarium na wzniesieniach, miasta zamkowego, porcelany, papieru czerpanego, wyśmienitych przysmaków, niesamowitej przyrody i nowoczesnych budynków. Nic dziwnego, że można tu również znaleźć Muzeum Herbaty. W prefekturze Fukuoka będzie ona oferować nie tylko wgląd w historię herbaty i produkcję herbaty, ale można również spróbować makaron herbaciany, ryżową herbacianą kaszę lub własnoręcznie uprażyć świeże liście herbaty. Jest otwarte codziennie z wyjątkiem wtorków.

To nie zbieg okoliczności, że ta Japan Gyokuro w nazwie ma również imię Hisui. W języku japońskim oznacza "nefryt" i dokładnie taki kolor mają liści herbaty. Wspaniała herbata może się nimi pochwalić głównie dzięki sposobowi uprawy drzewek herbacianych. Są one pokryte trzcinowymi matami około 20 dni przed zbiorem. Do liście herbaty dzieki temu przedostaje się  tylko minimum światła słonecznego, a rośliny są stymulowane w celu wytworzenia bardziej zielonego barwnika - chlorofilu. Ten wpływa na inne substancje w zielonej masie, które mają znaczący wpływ na smak i zapach herbaty. Osłanianie krzewów herbacianych  jest stosowane w Japonii od XVII wieku. 

Liście herbaty sa zbierane ręcznie przez  pracowników plantacji, od kwietnia do maja. Aby w liściach nie doszło do utlenienia i nie straciły rzadkiej świeżości, parzy się je krótko. Następnie herbatę roluje się w drobne igły i delikatnie suszy. Japończycy tak bardzo kochają swoje Gyokuro, że jego smakowi przypisali piątą specjalną kategorię umami. Ale uwaga, dobre Gyokuro musicie szukać na rynku. Często japońska herbata wysokiej jakości zostaje zamieniana na chińskie substytuty. W przypadku Japan Gyokuro Hisui BIO możecie jednak być pewni pochodzenia. Podobnie jak czystością, którą przypomina marka BIO.

 

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70-80 °C Czas przygotowania 2 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1. Gyokuro nasypać w stosunku 1 łyżeczka na 150-200ml.

Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.

2. Gyokuro zalać wodą o temperaturze 70-80 °C. Zalanie Gyokuro wodą w wyższej temperaturze  może spowodować gorszy smak i zapach herbaty.

3. Czas parzenia 2 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.

4. Gyokuro można zaparzać trzy razy.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN GYOKURO - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO - zielona herbata

Polubisz ją! Nowa oferta obejmuje herbatę, która serwowana jest tylko w Japonii dla szczególnych gości. Jest uprawiana w bardzo szczególnych warunkach, sprzedaje się za duże pieniądze i smakuje bardzo dobrze. Japonia Gyokuro jest naprawdę wyjątkowa. Zanurz się w luksusie i pociesz się herbatą, dla której Japończycy wynaleźli piąty smak. Gyokuro nie jest słodki, słony, kwaśny czy gorzki. Jest umami. Więcej na szczegółach produktu
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 15. 11. 2019
Duże opakowanie:
441,8 zł brutto
225,0 zł brutto
126,2 zł brutto
Małe opakowanie:
54,8 zł brutto
30,3 zł brutto
11,8 zł brutto

JAPAN SENCHA MAKINOHARA - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SENCHA MAKINOHARA - zielona herbata

Tradycyjna zielona herbata o delikatnym, korzennym smaku rośnie w górzystych obszarach Makinohara. Miejscową Senchę charakteryzują listki w postaci cienkich, ciemnozielonych igiełek i żółto-zielonym naparem. Japończycy podają herbatę po każdym posiłku. Idealna dla łatwego trawienia pokarmu, a co myśli, które prowadzą w czasie przerwy w wielu kierunkach, Sencha kieruje tylko w jeden - powrót do pracy! Więcej na szczegółach produktu
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 15. 11. 2019
Duże opakowanie:
248,3 zł brutto
128,3 zł brutto
72,5 zł brutto
Małe opakowanie:
32,3 zł brutto
18,5 zł brutto
8,8 zł brutto

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata

Można powiedzieć mój ulubiony napój to Matcha. Ale wystarczy spojrzeć wokół siebie, ile różnych wariantów jej istnieje. Każda smakuje inaczej, każda została przygotowana w innym celu. BIO Uguisu Matcha Lose należy do ekskluzywnych herbat w proszku przeznaczonym do prawdziwych ceremonii. Jej wyjątkowym, delikatnym i słodkim smakiem najlepiej można się cieszyć poprzez długie i spokojne popijanie. Może przeniesie Wasze myśli do japońskiego herbacianego ogrodu Shizuoka pełnego… Więcej na szczegółach produktu
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 15. 11. 2019
Duże opakowanie:
1 138,5 zł brutto
573,3 zł brutto
319,2 zł brutto
Małe opakowanie:
136,0 zł brutto
73,0 zł brutto
22,8 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »