Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

Kod: 1430

Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
298,5 zł /250 g 119,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kyushu
Smak
Smak:
Słodkawy, Delikatny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
BIO
BIO:
Tak

Skład

Herbata zielona Japan Gyokuro BIO 100%

Napar i smak herbaty

Zielona herbata Gyokuro Japan Hisui BIO jest słusznie uważana za jedną z odmian wysokiej jakości. Sposób, w jaki jest uprawiana i przetwarzana nadaje jej bardzo delikatny, na końcu słodko - owocowy smak. Nie na darmo Japończycy wymyślili dla Gyokuro piąty specialny smak umami. Napar jest jasnożółto-zielony, z jednej porcji herbaty można przygotować aż trzy napary. 

Pochodzenie herbaty

Kyushu (Kyushu, co oznacza "dziewięć prowincji") to najbardziej wysunięta na południe wyspa Japonii, niegdyś uważana za bramę do Japonii. Jest to obszar pagórkowaty, z najbardziej aktywnym wulkanem w kraju Mt Also, który zatrzymuje się na wysokości 1591 metrów nad poziomem morza. Około 10 procent populacji Japonii mieszka na wyspie, większość miast znajduje się na północno-zachodnim wybrzeżu. Herbata należy jednak głównie do prefektur Fukuoka, Kagoshima i Miyazaki. Mają subtropikalny klimat i bogatą glebę z minerałami. 

Zanim przejdziemy do opisu unikalnej herbaty, należy wspomnieć, że cała wyspa słynęła również ze świątyń z kamiennym Buddą, sanktuarium na wzniesieniach, miasta zamkowego, porcelany, papieru czerpanego, wyśmienitych przysmaków, niesamowitej przyrody i nowoczesnych budynków. Nic dziwnego, że można tu również znaleźć Muzeum Herbaty. W prefekturze Fukuoka będzie ona oferować nie tylko wgląd w historię herbaty i produkcję herbaty, ale można również spróbować makaron herbaciany, ryżową herbacianą kaszę lub własnoręcznie uprażyć świeże liście herbaty. Jest otwarte codziennie z wyjątkiem wtorków.

To nie zbieg okoliczności, że ta Japan Gyokuro w nazwie ma również imię Hisui. W języku japońskim oznacza "nefryt" i dokładnie taki kolor mają liści herbaty. Wspaniała herbata może się nimi pochwalić głównie dzięki sposobowi uprawy drzewek herbacianych. Są one pokryte trzcinowymi matami około 20 dni przed zbiorem. Do liście herbaty dzieki temu przedostaje się  tylko minimum światła słonecznego, a rośliny są stymulowane w celu wytworzenia bardziej zielonego barwnika - chlorofilu. Ten wpływa na inne substancje w zielonej masie, które mają znaczący wpływ na smak i zapach herbaty. Osłanianie krzewów herbacianych  jest stosowane w Japonii od XVII wieku. 

Liście herbaty sa zbierane ręcznie przez  pracowników plantacji, od kwietnia do maja. Aby w liściach nie doszło do utlenienia i nie straciły rzadkiej świeżości, parzy się je krótko. Następnie herbatę roluje się w drobne igły i delikatnie suszy. Japończycy tak bardzo kochają swoje Gyokuro, że jego smakowi przypisali piątą specjalną kategorię umami. Ale uwaga, dobre Gyokuro musicie szukać na rynku. Często japońska herbata wysokiej jakości zostaje zamieniana na chińskie substytuty. W przypadku Japan Gyokuro Hisui BIO możecie jednak być pewni pochodzenia. Podobnie jak czystością, którą przypomina marka BIO.

 

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 60 °C Czas przygotowania 2 minut Množství 3g na 100 ml

Sposób przygotowania

  1. Pierwszy napar - Gyokuro zalać wodą o temperaturze 60 ° C w proporcji 3 g na 100 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 2 minuty (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
  2. Drugi napar - temperatura wody 70 ° C, czas zaparzania 1,5 minuty.
  3. Trzeci napar - temperatura wody 80 ° C, czas zaparzania 1 minuta.
Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

Japoński król cienistych ogrodów w jakości BIO. Zielona herbata o wyrafinowanym smaku, która oczaruje Was swoją miękkością, a jednocześnie silną intensywnością. Dzięki bogatemu kolorowi zyskała miano jadeitowej łzy. Nie bez powodu Gyokuro jest uważane za jedną z najlepszych japońskich herbat, którą czczono honorowych gości, a ten z okolic Miyazaki jest jednym z unikalnych klejnotów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
335,5 zł /250 g 134,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

NEPAL HIMALAYAN JUN CHIYABARI BIO - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

NEPAL HIMALAYAN JUN CHIYABARI BIO - zielona herbata

Przenieście się z filiżanką herbaty do słynnego ogrodu, którego krzewy herbaciane rosną bezpośrednio pod majestatycznym dachem świata. Bliskość Himalajów to nie wszystko, co sprawia, że ​​organiczny Nepal Himalayan Jun Chiyabari jest prawdziwą rzadkością. To głównie pasja jej hodowców, którą  jest uczciwość rzemieślnicza, która nadała herbacie wyjątkową mieszankę aromatu i smaku. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
309,4 zł /250 g 123,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
348,3 zł /250 g 139,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 9. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »