

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata
Górzysta wyspa Kyushu słynie z najbardziej aktywnego wulkanu, gorących źródeł i bogatej historii, a także rozległych plantacji herbaty. Od stuleci dają światu listki o wspaniałym aromacie i smaku. Japan Gyokuro w jakości BIO jest jedną z najbardziej cenionych. Rośnie w cieniu mat trzcinowych, dzięki czemu jest cudownie delikatna i owocowo słodka.
Skład
Zielona herbata Japan Gyokuro 100%Napar i smak herbaty
Zielona herbata Gyokuro Japan Hisui BIO jest słusznie uważana za jedną z odmian wysokiej jakości. Sposób, w jaki jest uprawiana i przetwarzana nadaje jej bardzo delikatny, na końcu słodko - owocowy smak. Nie na darmo Japończycy wymyślili dla Gyokuro piąty specialny smak umami. Napar jest jasnożółto-zielony, z jednej porcji herbaty można przygotować aż trzy napary.
Pochodzenie herbaty
Kyushu (Kyushu, co oznacza "dziewięć prowincji") to najbardziej wysunięta na południe wyspa Japonii, niegdyś uważana za bramę do Japonii. Jest to obszar pagórkowaty, z najbardziej aktywnym wulkanem w kraju Mt Also, który zatrzymuje się na wysokości 1591 metrów nad poziomem morza. Około 10 procent populacji Japonii mieszka na wyspie, większość miast znajduje się na północno-zachodnim wybrzeżu. Herbata należy jednak głównie do prefektur Fukuoka, Kagoshima i Miyazaki. Mają subtropikalny klimat i bogatą glebę z minerałami.
Zanim przejdziemy do opisu unikalnej herbaty, należy wspomnieć, że cała wyspa słynęła również ze świątyń z kamiennym Buddą, sanktuarium na wzniesieniach, miasta zamkowego, porcelany, papieru czerpanego, wyśmienitych przysmaków, niesamowitej przyrody i nowoczesnych budynków. Nic dziwnego, że można tu również znaleźć Muzeum Herbaty. W prefekturze Fukuoka będzie ona oferować nie tylko wgląd w historię herbaty i produkcję herbaty, ale można również spróbować makaron herbaciany, ryżową herbacianą kaszę lub własnoręcznie uprażyć świeże liście herbaty. Jest otwarte codziennie z wyjątkiem wtorków.
To nie zbieg okoliczności, że ta Japan Gyokuro w nazwie ma również imię Hisui. W języku japońskim oznacza "nefryt" i dokładnie taki kolor mają liści herbaty. Wspaniała herbata może się nimi pochwalić głównie dzięki sposobowi uprawy drzewek herbacianych. Są one pokryte trzcinowymi matami około 20 dni przed zbiorem. Do liście herbaty dzieki temu przedostaje się tylko minimum światła słonecznego, a rośliny są stymulowane w celu wytworzenia bardziej zielonego barwnika - chlorofilu. Ten wpływa na inne substancje w zielonej masie, które mają znaczący wpływ na smak i zapach herbaty. Osłanianie krzewów herbacianych jest stosowane w Japonii od XVII wieku.
Liście herbaty sa zbierane ręcznie przez pracowników plantacji, od kwietnia do maja. Aby w liściach nie doszło do utlenienia i nie straciły rzadkiej świeżości, parzy się je krótko. Następnie herbatę roluje się w drobne igły i delikatnie suszy. Japończycy tak bardzo kochają swoje Gyokuro, że jego smakowi przypisali piątą specjalną kategorię umami. Ale uwaga, dobre Gyokuro musicie szukać na rynku. Często japońska herbata wysokiej jakości zostaje zamieniana na chińskie substytuty. W przypadku Japan Gyokuro Hisui BIO możecie jednak być pewni pochodzenia. Podobnie jak czystością, którą przypomina marka BIO.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pierwszy napar - Gyokuro zalać wodą o temperaturze 60 ° C w proporcji 3 g na 100 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 2 minuty (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
- Drugi napar - temperatura wody 70 ° C, czas zaparzania 1,5 minuty.
- Trzeci napar - temperatura wody 80 ° C, czas zaparzania 1 minuta.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIEWIĘĆ SKARBÓW CHIN - mieszanka

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
