

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
Japoński król cienistych ogrodów w jakości BIO. Zielona herbata o wyrafinowanym smaku, która oczaruje Was swoją miękkością, a jednocześnie silną intensywnością. Dzięki bogatemu kolorowi zyskała miano jadeitowej łzy. Nie bez powodu Gyokuro jest uważane za jedną z najlepszych japońskich herbat, którą czczono honorowych gości, a ten z okolic Miyazaki jest jednym z unikalnych klejnotów.
Skład
Zielona herbata Japan Gyokuro 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Słynna japońska zielona herbata Gyokuro jest w najwyższej jakości organicznej. Jej napar jest żółto-zielonego koloru, w smaku wyczujemy piąty specjalny smak umami połączony z delikatną słodyczą.
POCHODZENIE HERBATY
Aż na południu Japonii, na wyspie Kioto, można znaleźć prefekturę Miyazaki. Jest ona otoczona przez ocean z dwóch stron, dzięki czemu panuje tam łagodny klimat z dużą ilością słońca i świeżego morskiego powietrza. Region, który wcześniej był zaniedbywany, stał się znany w ostatnich latach i zdobywa jedną nagrodę za drugą za swoje herbaty. W tutejszych ogrodach rosną bardzo stare drzewa i krzewy herbaciane, z których następnie produkowana jest naprawdę rzadka herbaty tego obszaru - Miyazaki Gyokuro. Nacisk kładzie się na minimalizowanie ingerencji w naturalny wzrost drzewa, aby wziąć dokładnie to, czego potrzebuje od natury.
Zaraz po wykiełkowaniu pąków krzewy herbaciane są całkowicie zacienione matami ze słomy i pozostają ukryte przed promieniami słońca przez prawie trzy tygodnie. W rezultacie ciemnozielone liście zyskują bogatą podaż teiny i aminokwasów. Być może najważniejszym z nich jest L-teanina, której pozytywne efekty od wielu lat zadziwia społeczność naukowa. Ponadto cień uwalnia w liściach substancję, która odpowiedzialna jest za jego słynny smak umami. Nazywa się go również „piątym smakiem” (słodki, słony, kwaśny i gorzki) i trudno go opisać jednoznacznie. Ale jeśli go spróbujecie, na pewno będziecie zadowoleni.
Po dwudziestu dniach zmierzchu dochodzi do zbioru, który poprzez staranne wybranie tylko nieskazitelnych liści gwarantuje, że tylko to najlepsze dostanie się do powstałej herbaty. Przysłowiową wisienką jest parowanie liści i pąków, oraz ich późniejsze ręczne kształtowanie zgodnie z tradycyjnymi starożytnymi metodami. Ze względu na trudne warunki wzrostu i późniejszej produkcji japońska produkcja Gyokura jest niska - zaledwie kilka ton rocznie, co sprawia, że jest to bardzo rzadka herbata, biorąc pod uwagę ogromne zapotrzebowanie na świecie.
Japan Miyazaki Gyokuro, podobnie jak inne zielone herbaty, nie ulega fermentacji, dlatego zachowuje swoją czystą naturę i dużą liczbę przeciwutleniaczy. Tym, co ją wyróżnia wśród innych herbat w tej kategorii, jest jednak niepowtarzalny delikatny i jedwabisty smak.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Łyżeczkę Gyokuro nasypać na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2. Zalać gyokuro wodą o temper. 70-80 °C. Zaparzenie Gyokuro wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3. Czas ekstrakcji 2 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedźcić.
4. Gyokuro można zaparzać 3x.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO - zielona herbata
