

HONEYBUSH LETNI DZIEŃ (BIO)
Ściśle mówiąc Honeybush nie ma nic wspólnego z herbatą. Mimo to staje się coraz bardziej popularny, a do jego picia przekonują się nawet ortodoksyjni zwolennicy herbacianych klasyków. Powody są jasne: Honeybush ma wspaniały smak i zapach, nie zawiera kofeiny, może też pokonać wiele chorób i dolegliwości. W towarzystwie papai, nagietka i róży mamy gwarancję niezapomnianego doświadczenia kulinarnego.
Skład
Zielony Honeybush, Kandyzowana papaja 10%, Naturalny aromat, Kandyzowane mango, Kwiat nagietka, Kwiaty bławatka, Płatki różyNapar i smak herbaty
Honeybush Letni Dzień charakteryzuje brak fermentacji, co można zauważyć przy nalewaniu po złoto-żółtej, opalizowanej barwie. Aromat jest bardzo łagodny, owocowy i pełny. Po skosztowaniu rozpoznamy typowo miodowy smak, z przyjemną nutą manga i papai.
Napoje z zawartością Honeybushu idealnie nadają się do przygotowania herbat mrożonych. Zalecamy napełnić szklankę w 2/3 kostkami lodu oraz zalać ciepłą herbatą. Herbata zaskoczy was znakomitym i orzeźwiającym smakiem.
Pochodzenie herbaty
W odróżnieniu od zielonej, czarnej czy białej herbaty, Honeybush nie jest przygotowywany z liści chińskiego drzewa herbacianego (Camellia sinensis), ale z dziko rosnącego krzewu o botanicznej nazwie Cyclopia intermedia. Jest to 150 centymetrowa roślina, należąca do rodziny bobowatych tej samej, do której należy też Rooibos. Honeybush rośnie w wysokich górach wschodniego przylądka. Wymaga specjalnych warunków glebowych i wilgotnego klimatu. Dzięki temu, że jest bardzo wrażliwy na działanie chemikaliów nie ma możliwości uprawy go na sztucznych plantacjach. Z drugiej strony jego dzikie pochodzenie gwarantuje 100% naturalności i jakości ekologicznej. Zbiory następują w momencie, kiedy roślinę zaleją żółte kwiaty. Proces ten jest bardzo skomplikowany, do krzewów rosnących w górach nie ma łatwego dostępu. Zbieracze, w większości wyposażeni w sierpy, wycinają krzewy tuż nad ziemią, układają w wielkich koszach, by następnie opuścić w dół doliny. Procedura przetwarzania jest różna, w zależności od tego czy w efekcie chcemy uzyskać zielony (niefermentowany) Honeybush czy mahoniowo-brązowy (fermentowany). W obu przypadkach jednak gałązki przycinane są w specjalnych urządzeniach na mniejsze części. Zielony Honeybush suszony jest bezpośrednio na słońcu od 1 do 2 dni. Końcowy produkt przechodzi przez sito o 6,5 mm oczkach, dzięki czemu selekcjonowane są wszystkie kawałeczki większe od zapałki. Delikatny Honeybush przesypuje się następnie do tkanych woreczków i transportuje na targ.
Pozostałe składniki wykorzystane do przygotowania Letniego Dnia pochodzą od zaufanych dostawców z Unii Europejskiej. Mamy gwarancję, że były uprawiane zgodnie z zasadami organicznego rolnictwa oraz nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia.
Tak samo rozważnie wybieraliśmy naturalne aromaty. Ich celem jest zrównoważenie smaku i aromatu herbaty oraz zachowanie go tak długo, jak to możliwe. W przeciwieństwie do aromatów naturalnie syntetycznych nie powodują zgagi, podrażnienia żołądka czy alergii pokarmowych.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Honeybush zalać wrzącą wodą w temp. 100 °C, w proporcjach 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. W przypadku przygotowania herbaty w imbirku należy dodać jedną łyżeczkę więcej.
3. Parzyć od 3-5 min (pod przykryciem), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 13 kJ / 3 kcal |
Tłuszcze: | 0.5 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.7 g |
z tego cukry: | 0.7 g |
Białka: | 0.5 g |
Sól: | 0.01 g |
1. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ZIELONY HONEYBUSH CHAI Z MADAGASKARU

ALLADYN - mieszanka
