ZIELONY HONEYBUSH CHAI Z MADAGASKARU
Było nam trochę przykro, że południowo-wschodnią Afrykę od Madagaskaru dzieli obecnie 400 kilometrów powierzchni wody. Przed 160 milionów lat tworzyły one jeden kontynent. Ale znowu są razem. Przynajmniej dzięki herbacie, w której widać współpracę afrykańskiego Honeybush z pomarańczami z Madagaskaru, pieprzem i wanilią.
Skład
Zielony Honeybush 48%, Pomarańcza 8%, Kawałki kakao, Cynamon, Imbir, Werbena, Kardamon, Różowy pieprz, Goździk, Płatki róży, Wanilia 1%Napar i smak herbaty
Honeybush Chai z Madagaskaru - podstawowe składniki to zielony Rooibos i Honeybush zielony. Odpowiada temu kolor naparu, smak i aromat. Po wlaniu herbaty otrzymamy pomarańczowe światło z pięknym odbiciem. Zapach jest bardzo pełny, bardzo owocowy. Po wypiciu wyróżnia się miód, który jest charakterystyczny dla Honeybush, i słodycz Rooibosu oraz szeroka gama egzotycznych owoców. Na tle pomarańczy w ustach rozpłynie się wanilia, którą dostraja miły cierpki smak różowego pieprzu, imbiru i goździków.
Ta herbata jest idealna nawet w formie zimnego napoju. Przygotuj ice tea w ciągu kilku chwil. Wystarczy wypełnić wysoką szklankę kostkami lodu, wlać gorący napój i uzyskać wysoką odświeżający napój!
Pochodzenie herbaty
Honeybush i Rooibos są sobie botanicznie krewne. Wyglądają one dość podobnie, rosną w podobnych miejscach, a ich smak jest równie wspaniały. Honeybush jest naprawdę trochę bardziej słodka i obie wymagają różnych warunków glebowych i wodnych, ale należą do rodziny jagód i są popularne ze względu na swe doskonałe efekty zdrowotne i dziki sposób wegetacji. Dzięki temu, nie zawierają żadnych chemikaliów przemysłowych.
Honeybush jest otrzymywana z liści południowo-afrykańskiego krzewu o łacińskiej nazwie Cyclopia intermedia, który nie jest spokrewniony z tradycyjnym krzewem herbacianym. Jest to na około 150 cm wysoka roślina o długich gałęziach i iglastych liściach, która znajduje się tylko w stanie dzikim na południowym i wschodnim przylądku RPA. Zbierane są tylko młode rośliny w okresie kwitnienia. Całe gałązki z liśćmi są posiekane na mniejsze kawałki, a w przypadku zielonej Honeybush natychmiast suszone na słońcu. Końcowy produkt przesiewano w specjalnym bębnie, do oddzielenia długich i silnych części. Rooibos pochodzi z czerwonokrzewu (Asplathus linearis), które można znaleźć tylko w górach Cederberg, około 250 kilometrów od Kapsztadu. Zbierane są wczesną jesienią przycinaniem całych gałęzi. Na liniach produkcyjnych rooibos zostaje drobno posiekany. Zielony Rooibos jest następnie suszony, sortowany i wywożony.
Wszystkie inne składniki są nabywane od renomowanych dostawców z UE. Ich owoce są przetwarzane przez liofilizację próżniową. Dużą zaletą tej technologii jest zachowanie właściwości sensorycznych żywności i cennych witamin. Wybór, produkcja, składowanie i transport, otrzymały specjalną opiekę, składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Honeybush Chai Madagaskaru osiąga najwyższą jakość.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Honeybush zalać wrzącą wodą o temperaturze 100 °C 1 łyżeczka na 150-200ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
4. 6.
26. 5.