

GŁÓG LIŚĆ + KWIAT (CRATAEGUS LAEVIGATA) - zioło
Jak wygląda i pachnie głóg, na pewno wiecie. Jego białych kwiatów i czerwonych owoców nie da się nie zauważyć. Jednak o tym, że wspomaga serce i układ krwionośny możecie nie wiedzieć. Krzew owiany wieloma legendami i mitami zasługuje na uwagę. Nie na darmo zwrócili już na niego uwagę Celtowie, Rzymianie i starożytni uzdrowiciele. Obecnie zalicza się do skarbów, które mają stałe miejsce w naszych domowych apteczkach.
Skład
Głóg 100%Napar i smak zioła
Suszone liście i kwiaty głogu dają napar w kolorze żółtym o przyjemnym zapachu i lekko gorzkawym smaku. Ten, komu to przeszkadza, może poprawić smak łyżeczką dobrego miodu.
Pochodzenie zioła
Głożyna, szypszyna, dzika róża, czy róża psia. Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata) zyskał wielkie mnóstwo ludowych nazw. Można to przyjąć za dowód jego wielkiej popularności. Wszakże sadzony był wokół domostw, aby odpędzać złe duchy, wplatał się w bukiet nowożeńcom, aby ich ochraniać, był zbierany, suszony i zaparzany, aby wspomagał zdrowie. Jego ciężkie i mocne drewno służyło do wyrobu trzonków motyk i siekier.
Głóg to krzew lub mniejsze drzewo. Wyrasta do maksymalnej wysokości 12 metrów, częściej jednak wygląda jak nieprzebyta, około 3 metrowa gęstwina. Zielone liście jajowatego kształtu o ząbkowatej krawędzi, opadają na jesień. Głóg rozpoznajemy z dużym prawdopodobieństwem po gałązkach z kolcami, białych kwiatach i czerwonych owocach. Wiosną jego kwiaty mocno pachną lub inaczej, rozsiewają woń – pogląd ten jest zależny od osobistych odczuć. Są pięciopłatkowe, z wyglądu przypominają kwiaty gruszy. Na jesień krzewy głogu obsypują się czerwonymi, prawie centymetrowymi, jabłkowatymi owocami (głożyną).
Na głóg natkniecie się w całym środkowym pasie Europy, w Ameryce Północnej i Środkowej, Chinach i Azji. Ich ulubionymi miejscami są brzegi cieków wodnych i skraje lasów. Z różnych jego ozdobnych odmian tworzy się żywopłoty. Jednak uwaga, liście, kwiaty ani owoce tych ozdobnych krzewów nie posiadają żadnych dobroczynnych dla zdrowia właściwości.
Inaczej wygląda to w przypadku głogu dwuszyjkowego. Od pradziejów jest przez ludzi poszukiwany, dla jego kwiatów i liści, bogatych w flawonoidy, kwasy triterpenowe, aminopuryny, saponiny, taniny i karoteny. Zawierają również witaminy C i B. Dzięki tym składnikom głóg jest nazywany chlebem dla serca. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia, obniża ciśnienie, łagodzą arytmię i przeciwdziała miażdżycy. Medycyna tradycyjna zaleca picie herbat oraz wywarów z liści i kwiatów głogu dla ogólnego uspokojenia, łagodzenia stanów lękowych i skutków migreny. Należy zauważyć, że głóg działa przede wszystkim zapobiegawczo i sprawdza się w trakcie rekonwalescencji. Kuracja z wykorzystaniem głogu powinna trwać do 6 tygodni.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Liście i kwiaty głogu zalewamy gotującą się wodą w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 0,2 l wody.
2. Zaparzamy przez 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
3. Pijemy 3 razy dziennie jedną filiżankę.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
