

DRAPACZ LEKARSKI, KNIKUS BENEDYKTYSKI NATKA (Cnicus benedictus L.) - zioło
Stwierdzenie nomen omen często odnosi się nie tylko do ludzi, ale także i ziół. Benedictus tłumaczy się jako błogosławiony, więc nasz knikus benedyktyński ma naprawdę niezwykłe działanie. Zioło z okolic Morza Śródziemnego wspomaga trawienie, przyspiesza gojenie się ran i ma własności wzmacniające organizm. Ale uwaga, podobnie jak w innych przypadkach obowiązuje zasada: Wszystko z umiarem.
Skład
Knikus benedyktyński 100%POCHODZENIE ZIOŁA
Nazywa się go różnie - drapacz lekarski, knikus, bernardynek czy błogosławiony oset. Ostatnia nazwa jest związana z legendą o Karolu Wielkim. Jego armia w trakcie kampanii była dziesiątkowana przez morowe powietrze. Wódz postanowił już zrezygnować z dalszej walki i wycofać się, gdy ukazał mu się anioł i nakazał mu posłać strzałę z łuku. W miejscu, gdzie strzała upadnie miał odnaleźć skarb, który ochroni jego wojsko przed chorobą. Na pewno prawidłowo odgadliście, że był to knikus.
Drapacz dorasta do wysokości 60 cm. Ma charakterystyczne, kolczaste liście i zebrane w koszyczki, żółte kwiaty. Można go spotkać w okolicach Morza Śródziemnego, gdzie wybiera raczej suchą, ale i dobrą glebę. Jego natkę zbiera się w okresie pełnej wegetacji, aby była bogata w dobroczynne dla zdrowia substancje. Później suszy się ją powoli w umiarkowanej temperaturze około 30°C.
Knikus jest ziołem jadalnym. W Szkocji nawet wkładają liść tej rośliny pomiędzy dwie nasmarowane kromki chleba uzyskując w ten sposób pożywną i całkiem smaczną przekąskę. Najczęściej jednak z natki przygotowuje się napar. Ten można zarówno pić, jak i używać do okładów i kąpieli. W ten sposób można przyspieszyć gojenie się ran i podrażnień skóry. Największą korzyścią dla naszego zdrowia jest jednak jego pozytywny wpływ na wątrobę i nerki. Docenią go także kobiety karmiące, którym pomaga wytwarzać większą ilość mleka.
Wywar z drapacza lekarskiego można pić w rozsądnych ilościach przez okres sześciu do ośmiu tygodni, potem zalecamy przerwę. Odradzamy go jednak kobietom w ciąży i osobom zażywającym leki na nadkwasotę żołądka.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zioło zalejcie wodą o temeraturze 100°C v stosunku 1 łyżeczka na 250 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 15 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LIŚCIE POKRZYWY - zioło

WERBENA NAĆ (Herba verbenae) -zioło
