Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

HERCAMPURI - ZIOŁO

Kod: 1306

Nie da się ukryć, to zioło jest naprawdę gorzkie. Jednocześnie jest tak popularne, że nie powinno umknąć Waszej uwadze. W fitoterapii Hercampuri jest wykorzystywane do wspomagania zdrowego trawienia. Mieszkańcy Peru ze względu na jego smak nazywają je Té Amargo, dla nas jest to po prostu „gorzka herbata”. Nie na darmo nadano mu polską nazwę goryczka. Rośnie w trudnodostępnych partiach gór, zbierana jest wyłącznie ręcznie, suszona powoli i dokładnie.

Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 22. 8. 2018
DPD Dostarczymy do 22. 8. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
190,7 zł brutto
99,5 zł brutto
57,0 zł brutto
Małe opakowanie:
26,0 zł brutto
15,0 zł brutto
7,8 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Smak
Smak:
Gorzki

Skład

100%

Napar i smak herbaty

Napar Hercampuri ma kolor jasno żółty do zielonkawego. Pachnie intensywnie trawą, troszkę jak groch. Smak jest wyrazisty, bardzo gorzki.

Pochodzenie herbaty

Hercampuri (czyt. erkampuri) należy do ziół niewielkich rozmiarów, ale o mocnym działaniu. Można je spotkać w trudnodostępnych miejscach peruwiańskich Andów, gdzie rośnie w małych skupiskach. Warunki panujące na wysokości 3 500 – 4-500 metrów nad poziomem morza pozwalają osiągnąć roślince 15 centymetrów wysokości. Ma małe listki w kolorze żółtym do ciemnozielonego, zakwita fioletowymi lub ciemnoniebieskimi kwiatami, podobnie jak goryczka domowa. Owoce zawierają czarne lub brązowe nasiona, poprzez które roślina się rozmnaża.

Ulubione zioło medycyny peruwiańskiej kryje się również pod innymi nazwami takimi, jak Hircampuri, Té de Chavín lub Hjircan Pureck. Ta ostatnia została mu nadana przez Indian z plemienia Quechua, co po przetłumaczeniu brzmi „ten, który kroczy”. Rzekomo odnosi się do ludzi, którzy chodzili po wioskach i przynosili lecznicze zioła. Oczywiście także Hercampuri. A jak zostało nazwane w Polsce? Goryczka różowa.

Chociaż ojczyzną Hercampuri są peruwiańskie prowincje Puno, Cajamarca lub Cuzco, obecnie zioło to jest uprawiane także w Ameryce Południowej, USA a nawet w Europie. Co świadczy o jego znacznej popularności.

Na potrzeby fitoterapii wykorzystywana jest jego cała część nadziemna, którą zbiera się ręcznie a następnie suszy się powoli i starannie. Liście z szypułkami oraz kwiaty zawierają oprócz gorzkich glikozydów również euritarin i minerały (wapń, potas, sód, magnez i glin). Ponieważ Hercampuri jest naprawdę bardzo gorzkie, zalecamy rozpocząć przyjmowanie od bardzo małych dawek a następnie stopniowo je zwiększać. Zioła nie należy podawać osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, jaki i kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom. Kuracja ziołowa z jego wykorzystaniem nie powinna przekraczać 2 miesięcy.

Przygotowanie herbaty

Temperatura gotować Czas przygotowania 5-10 minut Množství 1 łyżka na 700 ml

Sposób przygotowania

1. 1 łyżkę Hercampuri zalać 700 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.

2. Gotować przez 5-10 minut.

3. Po odcedzeniu pić 1 szklankę 3 razy dziennie po posiłku.

Smak i nuty:
Intensywność
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »