

CHANCA PIEDRA ( Phyllantus niruri linn ) - zioło
Krótko i na temat - ta Peruwiańska piękność oznacza dosłownie „łamacz kamieni”. Amazońskie lasy deszczowe stopniowo ujawniają swoje tajemnice. Chanca Piedra to kolejna roślina, której lokalni Indianie przywiązują ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o smak, nie należy oczekiwać zbyt wiele. Jest bez smaku, lekko słodka i gorzka. Ale jako pomoc w zwalczaniu infekcji, w walce z zapaleniami i problemami z wątrobą, Chanca Piedra jest wspaniała.
Skład
Chanca Piedra 100%Napar i smak zioła
Herbata z Chanca Piedra ma kolor żółto-miodowy. Smak jest raczej nijaki. Nieco kwaśny, trochę trawiasty i lekko gorzki.
Pochodzenie zioła
Dziko rosnące ziele z Peru osiąga wysokości tylko 30-60 cm. Liście są eliptyczne, okrągłe, lekko spłaszczone owoce i małe białe lub żółte kwiaty. W lecznictwie wykorzystuje się jej nadziemną część. Dziś znajdziemy Chanca Piedra (z rodziny Euphorbiaceae) w Indii, tropikalnej Afryce, Ameryce i Azji Południowo-Wschodniej. Ma wiele nazw, takich jak pitirishi, kamień shakerze, Sasha Foster, amarus, memeniran, tamalak lub makantowe.
Od kilkudziesięciu pokoleń Chanca Piedra jest skutecznie używana przez tradycyjne indiańskie plemiona w leczeniu chorób nerek. Im wyższej wzrasta tym więcej jest w niej zawartych substancje aktywne.
Od 1960 roku, jest przedmiotem wielu badań, które pokazują, że jest bogatym źródłem unikalnych roślinnych substancji chemicznych. Głównie zawiera bioaktywne lignany, glikozydy, flawonoidy, alkaloidy, lipidy, sterole i flawony.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Suszone ziele (1-2 łyżki) zalać 700 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Nie należy zasłaniać pokrywką pojemnik, wywar się zredukuje.
- Zlać wywar.
- Popijać 3 razy dziennie, przy kolkach pić ciepły.
- Kuracja pitna może trwać od jednego do trzech miesięcy.

























Potrzebujesz porady?

24. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

CHUCHUHUASA - zioło
