

DARJEELING SFTGFOP1 SINGELL BIO / 2023 - czarna herbata
Każdy rok jest inny. Pierwszy zbiór herbaty z Darjeeling jest jednym z długo oczekiwanych wydarzeń. Ta rzadka herbata w ciągu kilku dni rozwożona jest po całym świecie. Ale uważaj - w bardzo ograniczonych ilościach. Dołącz do miłośników herbaty, którzy cieszą się z posmaku wiosennych tonów Indii. Ogród Singell produkuje unikalne herbaty od 1861 roku. Jej First Flush Darjeeling 2023 zachwyci smakiem kwiatów i miodu.
Skład
Czarna herbata Darjeeling SFTGFOP1 Singel BIO 100%Napar i smak herbaty
Napar Darjeeling z ogrodu Singell jest jasno- pomarańczowy, smak aromatyczny, miodowy i kwiatowy. Ze względu na dużą ilość tipsów, które zawiera, można również liczyć na pewną łagodność i słodycz harmonizującą na końcu każdego łyku.
Pochodzenie herbaty
Rośliny herbaty i ponownie rośliny herbaty. Gdzie okiem sięgnąć wszędzie zielone krzewy chińskiej herbaty (Camellia sinensis). Singell Tea Garden znajduje się w samym sercu obszaru słynącego nie tylko herbatą Darjeeling, ale również niesamowitymi krajobrazami i legendarnym pociągiem Toy Train, który przewozi gości majestatycznych Himalajów wokół buddyjskich klasztorów i małych sklepów.
Nie na próżno Darjeeling zwany jest „szampanem” wśród herbat. Podobnie jak w przypadku popularnych win musujących i one mogą pochodzić wyłącznie z dobrze zdefiniowanego obszaru. Herbaty Darjeeling są zbierane tylko z 83 ogrodów Himalajskiego Pogórza. Te pierwsze wiosenne - First Flush – wyszukiwane są przez miłośników herbaty na całym świecie. Każdego roku Darjeeling smakuje trochę inaczej. A jego picie jest jednym ze wspaniałych doświadczeń.
Czas wiosennego zbioru Darjeeling jest zależny od pogody konkretnego sezonu. Zwykle jednak odbywa się pod koniec lutego aż do końca kwietnia. Pierwsze świeże listki herbaty oraz drobne pąki skubane są ręcznie.
Liście są pozostawione do więdnięcia przez około 10-16 godzin. Dzięki temu tracą z naturalnej kruchości i mogą być zwijane. W tym czasie uwalnia się komórkowy sok i w liściu odbywa się fermentacja. Zatrzymuje ją suszenie, ale odgadnąć ten właściwy moment może tylko bardzo doświadczony manager plantacji. Kiedy wszystko jest w porządku, herbata trafia do sortowania, pakowania i jest samolotem wysyłana na ogólnoświatowy rynek. W ten oto sposób dociera do miłośników herbaty jak najszybciej, aby nie stracić nic ze swojego szlachetnego smaku, koloru i zapachu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temper. 90°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml
- Do herbaty w imbryku, dodać maksymalnie 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

13. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata

DARJEELING BPS First Flush BIO SINGTOM - czarna herbata
