

SILVER NEEDLE - biała herbata
Jeśli szukasz czegoś bardziej ekskluzywnego to sięgnij po Srebrną igłę! Biała pyszność należy do najbardziej kosztownych herbat na świecie. Gdy ją wypróbujesz, zrozumiesz dlaczego. Herbaciane pąki są przetwarzane tylko ręcznie, z najwyższą starannością. Napar jest słodki, orzeźwiający i ma bardzo delikatny smak z długą końcówką. Pierwszej klasy pyszność!
Skład
Biała herbata SILVER NEEDLE 100%Napar i smak herbaty
Napar ma klarowny, lekko żółtawy kolor przypominający kość słoniową. Jest tak miękki i lekki, że zalecamy dłuższy okres ekstrakcji niż na jaką jesteśmy przyzwyczajeni u białych herbat. Potem w pełnej piękności odzwierciedli się jej słodycz oraz delikatne odcienie kwiatów. W ustach poczujesz smak lekko gorzki i słodki zarazem.
Pochodzenie herbaty
Tą unikalną herbatę premium można znaleźć na rynku także pod nazwą Paj Chao Yin czen, Bai Hao Yin Zhen, Yinzhen, ewentualnie White Downy Silver Needles. Zawsze chodzi o wyjątkowo cenną białą herbatę, często się mówi o niej jako "najbardziej biała z wszystkich białych." Jej wyjątkowość polega na zbiorze tylko młodych srebrzysto puchowych pędów, które przewyższają swą kruchością i wysoką zawartością aromatycznych substancji. Puch mierzy około trzech centymetrów i po starannej obróbce przypomina długie białe igły.
Silver Needle produkowane jest w południowo-wschodniej chińskiej prowincji Fujian. Wyjątkowe białe herbaty były pierwotnie przeznaczone tylko dla dwór cesarski i nawet dzisiaj nie są w pełni dostępne. . Po raz pierwszy były w rzeczywistości wyprodukowane pod koniec 18. wieku jako reakcja na produkcję tanich białych herbat z Indii i Indonezji. Chińscy rolnicy postawili na bardzo wysoką jakość. Dziś możemy również natknąć się na podróbki Silver Needle ze Sri Lanki, Indii i Nepalu. W Chinach Siver Needle produkuje również prowincja An-chuej (sprzedawany pod nazwą Imperial Yin Zhen).
Zbiory tej herbaty odbywają się tylko dwa dni w ciągu roku. Zbieracze cierpliwie czekają na dogodny moment, aż marcowa pogoda zezwoli, aby ręcznie zbierać najlepsze pędy. Zbiory mogą nastąpić dopiero w momencie, gdy słońce wysuszy zroszone krzewy herbaciane. Po zbiorach pąki są pozostawione do więdnięcia, a następnie powoli suszone na zewnątrz lub w specjalnym pomieszczeniach o stałej temperaturze.
Na rozkoszowanie się piciem tej delikatnej herbaty zaleca się zarezerwować wystarczająco dużo czasu. To herbata z bardzo przyjemnym i bardzo delikatnym smakiem. By cieszyć się nią w pełni poświęcić jej swój czas.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji wynosi 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

24. 10.
12. 9.
7. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

Guangxi Białe Pióro - biała herbata

FUJIAN BIAŁA PIWONIA - biała herbata
