

CHINA PAI MU TAN - biała herbata
Słodka, bogata, orzeźwiająca - najwyższej jakości biała herbata z chińskiej prowincji Fujian słynna wśród miłośników herbaty na całym świecie (znana też pod nazwą Biała piwonia) jest dobra do picia dla wszystkich, dla tych, którzy ciężko pracują i dla tych, którzy intensywnie odpoczywają.
Skład
Herbata biała Pai Mu Tan 100%Napar i smak herbaty
Pai Mu Tan wyróżnia się lekko słodkim, owocowym smakiem. Napar określany jest jako jedwabisty. z delikatnym aromatem ziołowym i orzechowym.
Pochodzenie herbaty
Herbata ta wcześniej była produkowana wyłącznie dla cesarskiego podniebienia, dziś może spróbować jej każdy i to codziennie. Herbaty Pai Mu Tan są sprowadzone z Chin, konkretnie z Fujian. Prowincja Fujian słynie z ogrodów herbacianych. Wysokie góry, wilgoć i specyficzne warunki glebowe zapewniają przestrzeń dla wielu odmian herbaty. Herbaty Pai Mu Tan White czy też Biała piwonia charakteryzują się wysokim procentem pąków i niepołamanymi liśćmi. Produkuje się głównie z odmian chińskiej herbaty Fuding Da Bai albo Zheng Da Bai. Zbiór rozpoczyna się zwykle w połowie marca i trwa 3-4 tygodni. Herbatę zbiera się ręcznie i bardzo ostrożnie. Przetwarzanie obejmuje dwie etapy - najpierw zwiędnięcie liści herbaty, a następnie wysuszanie. W żadnym przypadku nie chodzi o proces przebiegający w wysokiej temperaturze. Biała herbata jest bardzo miękka dlatego, że jej proces przetwarzania jest długi i suszenie przebiega w niskiej temperaturze. Według legendy herbata Pai Mu Tan była dostępna tylko dla dworu cesarskiego. Ale rzeczywistość jest taka, że historia tego trunku sięga lat 960-1279, kiedy w Chinach panowała dynastia Sung. Biała herbata była podawana tylko zacnym gościom. Od tego czasu jednak jej produkcja rozszerzyła się i wzrosła. Można ją kupić nie tylko w Chinach, gdzie nawiasem mówiąc jest bardzo pożądana, ale również w Europie i Ameryce. Pai jest tłumaczone jako białe, Mu Tan, jak piwonia. Jest również sprzedawana pod nazwą Bai Mu Dan.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do naparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę więcej.
- Po 2 - 3 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

14. 5.
22. 7.
11. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAŚMINOWA - zielona herbata

Guangxi Białe Pióro - biała herbata
