

CHINA KEKECHA - żółta herbata
Nigdy nie słyszeliście o żółtej herbacie? Nic dziwnego. Nawet w jej ojczyźnie jest to niezwykle rzadki rodzaj częściowo sfermentowanej herbaty. Ze względu na doskonały smak rozpieszczają ją w Chinach, dzięki czemu tylko niewielka jej część trafia na świat. Kekecha to prawdziwe doświadczenie, którego nie można porównać z żadną inną herbatą a my z przyjemnością oferujemy tę rzadkość.
Skład
Żółta herbata Kekecha 100%Napar i smak herbaty
Kolor przypominający żywe pola zbóż z miedzianymi refleksami i smakiem, który zachwyci Was słodką miękkością i lekkimi tonami owoców i orzechów.
Pochodzenie herbaty
Guandong, najbardziej zaludniona prowincja Chińskiej Republiki Ludowej, jest regionem wielu form. Od prawie tropikalnego klimatu w pobliżu Morza Południowochińskiego po chłodne obszary wokół masywnych gór. Różnorodny klimat i duża ilość wilgoci przez cały rok sprawiają, że pochodzą stąd jedne z najbardziej znanych i najlepszych herbat.
To prawda, że Kekecha nie będzie jedną z najbardziej znanych, ale tylko dlatego, że Chińczycy strzegą jej jako swojego skarbu i po prostu nie lubią wypuszczać go za granicę. Złożoność produkcji i wyrafinowany smak sprawiają, że jest ona tak ekskluzywną herbatą, że przez długi czas jej picie było przywilejem buddyjskich mnichów.
Dzisiaj, chociaż każdy może sobie na nią pozwolić, znaczny limit to tylko ograniczona ilość produkowana rocznie. W przypadku żółtej herbaty nie ma problemu z hodowaniem lub zbieraniem pąków i liści, jak ma to miejsce w przypadku innych gatunków. Pojawiają się trudności w ich przetwarzaniu. Potrzebny jest prawdziwy mistrz herbaty z wieloletnim doświadczeniem i dokładną znajomością procesu.
Pomimo wielkiego pojawienia się mechanizacji w branży herbacianej, człowiek nadal odgrywa istotną i nieodzowną rolę w żółtych herbatach. Podczas Men Chuan, jak nazywa się produkcję, świeżo zebrane liście są podgrzewane w dużych patelniach, a następnie pokrywane specjalnym dywanikiem lub przenoszone do zamkniętych metalowych pojemników. Prowadzi to do tak zwanego żółknięcia, gdy „parzona” herbata pochłania własne substancje aromatyczne przez kilka godzin.
Doświadczony mistrz dokładnie monitoruje procedurę i określa, jak długo listeczki powinny być zakryte i ile razy ten krok powinien być powtarzany. Najważniejsze jest tutaj zatrzymanie utleniania w odpowiednim momencie. Tylko w ten sposób można uzyskać prawdziwą żółtą herbatę najwyższej jakości, która całkowicie Was oczaruje, a dzięki bardzo niskiej zawartości teiny nie pozbawi Was słodkiego snu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Żółtą herbatę zaparzamy w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
2. Żółtą herbatę zalać wodą 70- 80 °C.
3. Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

28. 3.
15. 3.
17. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

SILVER NEEDLE - biała herbata
