

HUANG DA CHA - żółta herbata
Piękny rarytas na chwile cichej medytacji. Wyjątkowo smaczne doświadczenie herbaty z chińskiej prowincji Anhui oczyści umysł i wyostrzy zmysły. Starannie zebrane liście uzupełniają tę herbatę poprzez obecność łodygi. Cieszymy się na świeży, lekko orzechowy smak, miły i słodki zapach.
Skład
Huang Da Cha 100%Napar i smak herbaty
Rzadka żółta herbata Huang Da Cha daje wspaniałe żółto-pomarańczowy nalew. Kubki smakowe niech się przygotują – czeka na nie kompozycja bujnych odcieniach z lekkim posmakiem czekolady, kawy i orzechów. Zapach jest słodki, bardzo słodki.
Herbata jest szczególnie odpowiednia do zrobienia herbaty mrożonej. Wystarczy wlać ją na kostki lodu i udekorować plasterkiem cytryny lub gałązką świeżej mięty.
Pochodzenie herbaty
Chiński żółta herbata była produkowana na potrzeby dworu cesarskiego. Jej naprawdę urzekający delikatny smak i wyjątkowa, skryta metoda produkcji są idealnym czasem dla wyjątkowych chwil. Na rynku występuje bardzo rzadko, a więc jej degustacji ciężko się oprzeć. Niektórzy miłośnicy herbaty mówią, że im częściej ją piją, tym bardziej im smakuje.
Tak zwany "Big yellow tea" przywieźliśmy z prowincji Anhui (Anhui). Wewnętrzna część Chińskiej Republiki Ludowej powstała w 17 wieku. Temperatura stycznia w prowincji wynosi około 0 ⁰C w lipcu jest przyjemne 27 ⁰C. Częste letnie deszcze są przyczyną wielu powodzi.
Tutejszy krajobraz jest niezwykle bogaty - można znaleźć tu wzgórza i doliny, rzeki, jeziora, obszary o dużej gęstości zaludnienia i piękne krajobrazy. Według strony internetowej china.org.cn stoi w Anhui na uwagę zasługuje między innymi niezbędnymi mauzoleum dynastii Ming, Emeral Valley (Dolina kochanków), Taiping jezioro (największe sztuczne jezioro z lokalnymi półwyspami i dzikimi zwierzętami), Xidi Ancient Village (300 budynków z dynastii Ming i Quing) oraz Tianzhu Mountain (naturalny kompleks 45 szczytów, 17 grzbietów, 22 jaskiń, 18 wodospadów, kanionów i urwisk).
Huang Da Cha jest jedną z pierwszych żółtych herbat, która była otoczona opieką przez chińskich mnichów buddyjskich. Jej podstawowym celem było zapewnienie długoterminowej koncentracji podczas medytacji. Intencja ta został całkowicie wypełniona. Ta bardzo delikatna herbata ma zdolność do indukowania wewnętrznego spokoju i harmonii oraz pomaga zachować koncentrację.
Zdecydowana większość żółtych herbat pochodzi z Chin. Ten kraj jednak skupia się przede wszystkim na zielonej herbacie. Dlatego żółta herbata dostępna jest jedynie w ograniczonych ilościach. Są one produkowane, jak zielone, ale z pewnymi wyjątkami. Po wyskubaniu pączków herbaty i najbliższych płatków pozostawia się ją na zwiędnięcie, wysuszenie i zrolowanie. Potem przychodzi ten "tajemniczy” etap - liście herbaty odpoczywają od 5 do 27 godzin. Ponadto, proces suszenia jest interesujący. Żniwo jest rozłożone w grubych warstwach, pokryte brezentem i powoli suszone 2-3 dni. Opis delikatnego procesu produkcji żółtej herbaty jest strzeżonych przez wiele pokoleń właścicieli różnych ogrodów herbacianych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Żółtą herbatę zaparz w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Żółtą herbatę zalać wodą 70- 80 °C
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
- Żółtą herbatę można zaparzyć 3 razy.

























28. 10.
19. 3.
15. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MILK OOLONG

CHINA PAI MU TAN - biała herbata
