

CZYSTEK TURECKI (Cistus incanus)
Kiedy stajecie do walki z infekcjami, warto mieć pod ręką czystek. Przyjaciel na dobre i na złe, który pomoże wam w boju z bakteriami, grzybami. Nie straszne mu nawet rozmnażające się wirusy. Suszone liście tej niepozornej rośliny mają czterokrotnie większą siłę niż zielona herbata, czerwone wino lub cytryny. Przynajmniej jeśli chodzi o zawartość i działanie przeciwutleniaczy.
Skład
Cistus 100%Napar i smak zioła
Czystek ma posmak wyraźnie ziołowy, jest aromatyczny, lekko gorzkawy a doświadczeni konsumenci polecają pić go z cytrynem i miodem. Napar ma jasnożółtą barwę.
Pochodzenie herbaty
Za tą egzotyczną według nazwy rośliną, nie musimy podróżować wcale daleko. Czystek szary (czy też Cistus incanus) rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Występuje od 170 do 200 gatunków, więc można go też znaleźć w Ameryce Północnej i niekiedy w Ameryce Południowej.
Być może posiadacie tę piękną roślinę w kwietniku. Wygląda prawie jak róża. Jest to mały, zwarty krzew, który potrzebuje nasłonecznionego miejsca. Od maja do czerwca kwitnie rzucającym się w oczy różowymi i intensywnie pachnącymi kwiatami, które pojawiają się tylko na jeden dzień. Owocem jest kapsułka.
Zdolność rośliny do dobrego funkcjonowania w śródziemnomorskich warunkach jest związana z symbiozą z korzeniowymi grzybami (mikoryza), jak również z szybką regeneracją po pożarach. Nasiona są przystosowane do długiego przebywania głęboko w glebie a kiełkować zaczynają dopiero po kilku sezonach. Według legend, czystek był wykorzystywany już w tradycyjnej medycynie perskiej. Był on nawet jednym z najcenniejszych naturalnych lekarstw. Do sporządzania leczniczych naparów i nalewek zbiera się jego liście.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czystek zalać wrzątkiem, w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowywania herbaty w dzbanku, należy dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzania – 2-5 minut (przykryta filiżanka), następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

LAPACHO MATTO GROSSO
