

ZIELONY YUNNAN OP - zielona herbata
Podróżując do Yunnan, na południowy zachód prowincji Chin, na pewno zwiedza się przepiękne góry. Można też zobaczyć wiele dzikich zwierząt i ciekawych roślin.. Jedna z nich jest od wieków czczona jako eliksir życia. Tak, jest to Camellia sinensis. Jej najlepsze liście przywozimy z najlepszych plantacji, gdzie od pokoleń zbierają je te same rodziny rolników. Dla własnego zdrowia, radości i otuchy.
Skład
Zielona herbata Yunnan OP 100%Napar i smak herbaty
Aromat dymu i słodkawy smak - są to dwa kluczowe znaki, które charakteryzują Zielony Yunnan OP. Jej napar jest ciemnożółty, przyjemnie świeży aromat. Liście są silnie skręcone, jasnozielone do srebra. Smak jest pełny, naturalny i autentyczny. Cierpkość ledwo zauważalnej średniej zawartości teiny.
Pochodzenie herbaty
Drzewa herbaciane w Chinach, charakteryzują się małymi, ciemnozielonymi liśćmi. Na plantacjach są sadzone w rzędach, pierwszy zbiór około trzy lata po posadzeniu. Jakość herbaty zależy od wielu czynników - od warunków glebowych, wysokości i klimatu, całej pielęgnacji krzewów aż po przetwarzanie. Im wyższe rośliny herbaty Camellia sinensis wyrosną, tym liście są mniejsze i mniejsze zbiory. Z drugiej strony, mają pełniejszy smak i są bardziej poszukiwane.
Dla Zielonego Yunnan OP tzw. Orange Pekoe (OP), zbiera się pierwsze listki pędów. Jest to klasyczna herbata dobrej jakości, smak charakterystyczny. Jej zbiór odbywa się wcześnie rano, a w ciągu dwóch godzin po zbiorze liście muszą być dostarczone do przetworzenia. Fermentacja jest tutaj zabezpieczona prażeniem na patelni. Więc do naturalnie słodkiego smaku liści dołącza bardzo przyjemny smak zadymienia. Liście są formowane i suszone, zwykle kilka razy za sobą.
Ponieważ herbata Yunnan rośnie wysoko w górach, nie jest w kontakcie z zanieczyszczeniami przemysłowymi. Rośliny herbaty uprawiane są więc bez pestycydów i przetwarzane przy użyciu tradycyjnych metod, głównie ręcznie. To dlatego są świetne zrównoważone, pełne smaku i właściwości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zieloną zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w dzbanku dodać 1 łyżeczkę extra.
- Czas naparu 3 minuty (pokryty kubek) a następnie odcedzić.
- Herbatę można zaparzyć 3 razy.

























Potrzebujesz porady?

23. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA GUNPOWDER - zielona herbata

CHINA SENCHA - zielona herbata
