

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA
Najlepszy w swojej klasie Oolong zasłużenie należy również do najdroższych. Żelazną Bogini chińskiej prowincji Fujian poszukują doświadczeni miłośnicy herbat ze wzgledu dla jej wyjątkowy smak i właściwości aromatyczne. Zaleca się, aby przygotować ją sposobem Gong Fu Cha. Wtedy wyda z siebie wszystko - bogaty charakter, długi posmak i maksymalną szlachetność.
Skład
Oolong 100%Napar i smak herbaty
Oolong daje żółto-zielony napar, w zależności od miejsca zbioru może być aż pomarańczowy. Jest tylko częściowo fermentowany, dlatego zawiera duże ilości olejków eterycznych, które nadają mu charakterystyczny ziemisty smak z orzechowym zabarwieniem. Zapach jest intensywny i słodki.
Pochodzenie herbaty

Chińskie herbaty częściowo fermentowane nazywane Oolong są znane na całym świecie. Produkuje się je tutaj ponad 400 lat. Nie jest zatem zaskoczeniem, że ich produkcja doszła do perfekcji. Chińskie Oolong istnieją podobno w 3000 odmianach. Różnią się one w zależności od stopnia fermentacji, co ma znaczący wpływ na końcowy smak i zapach, ale także w zależności od roślin herbacianych, z których zostały wytworzone.
Tie Kuan Yin lub żelazna Bogini Miłosierdzia (Tie Guan Yin Anxi, Kuan-yin, TIET Kwun Yum) jest jednym z najczęstszych odmian herbaty. Jest fermentowana tylko w 20-40 proc.
Może uprościć wytwarzanie opisane w następujący sposób: Po zebraniu, liście zielonej herbaty krótko więdną w słońcu. Następnie ręcznie są przetrząsane. Dzięki temu następuje naruszenie struktury komórek i rozpoczęcie kontrolowanej fermentacji. Wszystko jest powtarzane kilka razy, zawsze z 1-2 godzinową przerwą. Proces zwany jest wytrząsaniem zielonego. Po zapachu rolnik decyduje, czy proces fermentacji jest kompletny i następnie herbatę ogrzewa się przez kilka minut w kotle. Po szybkim chłodzeniu herbata jest zwijana (z wykorzystaniem drobnych olejów roślinnych i wosków – aby liście się nie przyklejały do siebie i dłużej utrzymywały świeżość) i podana suszeniu.
Skąd się wzięła nazwa Żelazna Bogini Miłosierdzia wyjaśniają proste dwie legendy. W pierwszej pojawia się biedny rolnik Wei który rozmyśla, jak uratować zniszczonąświątynię, której patronem byłżelazny posąg bogini Kuan-yin. Mógł tylko dwa razy w miesiącu w świątyni zrobić porządek i zapalić kadzidło. Pewnej nocy pojawiła mu się we śnie bogini Kuan-yin i pokazała mu, że prosto za świątynią jest jaskinia z skarbem. Wei oczywiście podzielił się sąsiadami swoim bogactwem a krzew herbaciany, który rósł w jaskini, przesadził do swego ogrodu. Herbata, którą z niej zyskał, była jedną z najlepszych w całej okolicy. Świątynię Wei odnowił, a jego herbaciany ogród stał się sławny na całym Fujian.
Historia Wanga jest krótsza. Ten uczony przypadkowo znalazł pod skałą Guanyin krzew herbaciany. Przeszczepił go w swoim ogrodzie, a kiedy do jego okolicy przybył cesarz, poczęstował go smacznym napojem przygotowanym z liści swojego krzewu. Cesarz był pod wrażeniem. Na cześć miejsca odkrycia, herbacie nadano nazwę Guanyin herbata.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

21. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MILK OOLONG

PI LO CHUN - zielona herbata
