Ceylon FBOPEXSP Golden Tips - czarna herbata
Miłośników prawdziwych czarnych herbat, które są naprawdę wielowarstwowe w smaku, Ceylon FBOPEXSP Golden Tips absolutnie oczaruje. Herbata jest słodka, przyjemnie pikantna i orzeźwiająco kwaśna. Pochodzi z obszaru, w którym tak często spotyka się plantacje herbaty, jak posągi i Buddy. Krótko mówiąc, Kandy to region obiecany przez herbatę. A jej produkcja cieszy się uznaniem wśród miłośników herbaty.
Skład
Herbata czarna Ceylon FBOPEXSP Golden Tips 100%Napar i smak herbaty
Ceylon FBOPEXSP Golden Tips zapewnia cudownie ciemny i przyjemnie aromatyczny napar po zalaniu gorącą wodą. Jest jednym z tych, których będziecie chcieli spróbować jeszcze raz i jeszcze raz, bo zawsze odkryjecie w jego smaku coś ciekawego. W pierwszym smaku czuć słodycz i pikantność, z lekką kwaskowatością rozlewającą się na podniebieniu. Kolejne napary będą bardziej subtelne, może nieco owocowe.
Pochodzenie herbaty
Pierwsze drzewka herbaciane na Sri Lance zostały posadzone w regionie Kandy. Widać więc, że miejscowa ludność ma z nimi głęboki związek i uważa je za część swojej kultury. Było to w 1867 roku, po "Wielkiej Klęsce Kawy", podczas której choroba grzybowa dotknęła plantacje kawy. Zastąpiła je nowa uprawa - chińska roślina herbaciana (Camellia sinensis).
Dawna siedziba syngaleskich królów, dostępna jedynie przez górskie przełęcze, stała się dosłownie herbacianą stolicą Sri Lanki. Plantacje herbaty pokrywają wzgórza o wysokości od 650 do 1300 metrów, klimat jest wilgotny, pod wpływem południowo-zachodnich wiatrów monsunowych. Średnie roczne temperatury wynoszą około 18 ⁰C, a za suchszą część roku uważa się okres od stycznia do kwietnia. Częste monsuny występują od maja do lipca oraz od października do grudnia. Jeśli jesteście zainteresowani dowiedzeniem się więcej o herbatach ze Sri Lanki, przeczytaj nasz artykuł w Magazynie.
W regionie Kandy herbata zbierana jest od stycznia do kwietnia, kiedy dni są jasne i chłodne. Kobiety są najczęstszymi gośćmi na plantacjach. Mogą oni zbierać do 20 kilogramów liści herbaty dziennie, które zaraz po zerwaniu są transportowane przez pracowników do zakładów przetwórczych. Tam herbata jest pozostawiona do zwiędnięcia, a następnie ręcznie lub maszynowo zwijana i rolowana. Uwalnia to sok komórkowy w liściach i rozpoczyna proces fermentacji. Tak zwana fermentacja kontrolowana musi być nadzorowana przez doświadczoną osoby. Monitorują one temperaturę herbaty, jej kolor, aromat i wilgotność. Ustalenie właściwego momentu zakończenia fermentacji wymaga dużej praktyki. Od tego etapu zależy jak herbata będzie smakować, pachnieć i wyglądać. Na koniec liście muszą zostać wysuszone, posortowane, zważone i zapakowane.
Omówmy pokrótce nazwę herbaty. Golden Tips nawiązuje do złotych pączków, z których jest wytwarzany i dzięki którym ma delikatny smak. Skrót FBOPEXSP określa Fine Broken Orange Pekoe Extra Special, co oznacza, że jest to herbata o wyjątkowej jakości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku dodać o 1 łyżeczkę więcej.
- Parzyć przez 2-3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.