

Szaruga (Na Niepogodę) - mieszanka ziołowa
Mieszanka ziół Szaruga wprowadza w odpowiedni nastrój, rozgrzewa i zachęca do przyjemnych zajęć. Niezależnie od tego, czy wybierzecie krótki spacer, długą powieść, czy partię szachów, świat nagle stanie się przyjemniejszy. Herbata o zapachu anyżu, jabłek i czarnego bzu sprawi, że wrócicie do gry.
Skład
Liście jeżyny, Anyż, Koper włoski, Kawałki jabłka, Czarny bez, Skórka z dzikiej róży, Kwiat hibiskusa, Płatki słonecznika, Kwiat nagietka, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Mieszanka ziół Szaruga po zalaniu gorącą wodą daje napar jasnego koloru o bardzo przyjemnym, lekko korzennym zapachu. Smak można opisać jako słodkawy, świeżo owocowy i delikatnie anyżowy.
Pochodzenie herbaty
Nieprzypadkowo herbatę tą nazwano Szaruga. Swoim smakiem naprawdę rozprasza przygnębienie a zapachem obłaskawi każdy nos. Do jej stworzenia użyliśmy bowiem składników najwyższej jakości. Wybraliśmy zarówno zioła, jak i przyprawy oraz owoce. Pochodzą od sprawdzonych europejskich dostawców, dzięki czemu są regularnie testowane i wyjątkowo starannie zbierane, przetwarzane, pakowane i transportowane.
W smaku tej mieszanki ziół dominują anyż i koper włoski, które w połączeniu z jabłkami i owocami bzu gwarantują naprawdę przyjemną kompozycję. Przyjrzyjmy się im pokrótce.
Anyż jest owocem zioła biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum). Od zamierzchłych czasów był używany nie tylko w kuchni. Charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym, pikantnym smakiem. Zawiera olejek anetolowy, który jest trzynaście razy słodszy od cukru. Jeśli kiedykolwiek piliście ouzo (napój alkoholowy o smaku anyżu, popularny przede wszystkim w Grecji), być może wiecie, że po dodaniu do niego wody powstaje w nim delikatna, mleczna emulsja. Odpowiada za to właśnie anetol. Jak wygląda biedrzeniec anyż? Jednoroczne zioło nieco przypominające kminek. Dorasta do pół metra wysokości, ma okrągłe i ząbkowate liście, białe kwiaty i cała pachnie. Potwierdzone działanie zdrowotne anyżu obejmuje korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu oddechowego, na karmienie piersią i trawienie.
Innym popularnym ziołem, które znajdziecie w mieszance herbacianej, jest koper włoski. Owoc fenkułu włoskiego (Foeniculum vulgare) charakteryzuje się, podobnie jak anyż, słodkim smakiem i korzennym aromatem. Roślina dorasta do dwóch metrów, jest mocno rozgałęziona, a jej liście przypominają cienkie nitki. Jeśli chodzi o zdrowotne działanie kopru włoskiego, to można tutaj wspomnieć wspomaganie prawidłowego trawienia i funkcjonowania układu oddechowego, komfort w okresie menopauzy, dobroczynny wpływ na układ odpornościowy czy karmienie piersią.
O jabłkach nie ma się co za bardzo rozpisywać. Jeden z najczęstszych elementów naszego menu jest wykorzystywany na tysiące sposobów, w tym do przygotowywania herbat. Jabłka (czyli owoce jabłoni - Malus) mają doskonały smak i przyjemny aromat, są bogate w sód, wapń i potas oraz witaminy C, D, E a także witaminy z grupy B. Spożywanie jabłek wpływa korzystnie na prawidłową pracę jelit i kontrolę masy ciała.
Podobnie bzianki, owoce czarnego bzu (Sambucus nigra), są bogato reprezentowane nie tylko w mieszankach herbacianych. Powodem tego między innymi jest wysoka zawartość glikozydów, karotenów, antocyjanów oraz witaminy C i B. Czarny bez można łatwo rozpoznać – rozłożysty krzew może mieć nawet 7 metrów wysokości, ma podłużne, jajowate liści, kwitnie na biało i bardzo obficie, do tego niesamowicie pachnie. Owocami są czarne „kuleczki” dojrzewające końcem lata. Ich spożywanie korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i stawów, kontrolę masy ciała, prawidłowy poziom glukozy we krwi, naturalne mechanizmy obronne i wydalanie.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Mieszankę ziołową zalewamy wodą o temper, 100°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Przygotowując ziołowy napar w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

NA PRZEZIĘBIENIE - ziołowa herbata
