

ŚLAZ MAURYTAŃSKI KWIAT (MALVA MAURITIANA) LIŚĆ - ZIOŁO
Jednym słowem piękność. Właśnie to przychodzi na myśl, gdy wsypujecie ten skarb do dzbanka. Może ciężko nam będzie przeznaczyć pięknie ubarwione, suszone kwiaty do przygotowania naparu, jednak uwierzcie nam, organizm podziękuje Wam za to. A to nie wszystko, natychmiast po zalaniu gorącą wodą czeka was ogromne zaskoczenie, więc nie zwlekajcie i spróbujcie.
Skład
Kwiaty malwy 100%Napar i smak zioła
Napar w końcowym etapie ługowania ma bardzo specyficzną kombinację odcieni zielonych i niebieskich. Smak jest przyjemnie słodkawy z wyraźną ziołową linią.
Pochodzenie zioła
Ślaz maurytański jest bardzo bliskim krewnym ślazu leśnego, o czym świadczy jego łacińska nazwa Malva sylvestris var. mauritiana. Rośnie przeważnie na Półwyspie Pirenejskim i na obszarach Afryki północnej. Chodzi o wieloletnią rozrastającą się roślinę, która osiąga wysokość 1,5 metra. Z 5 centymetrowymi szkarłatnymi kwiatami nie można go przeoczyć wśród roślinności.
Chociaż ślaz mauretański występuje dość powszechnie na łąkach i pastwiskach, to dla celów fitoterapii (zabiegów roślinnych) preferuje się jego kontrolowaną uprawę. W ten sposób jest lepiej chroniony przed szkodliwym wpływem nieodpowiedniego środowiska, a także łatwiej można utrzymać jego najwyższą jakość i zadbać o zawartość odpowiedniej ilości dobroczynnych dla ludzkiego zdrowia substancji.
Kwiaty, podobnie jak liście, w ich ojczyźnie zawsze były uważane za łatwo dostępne, a mimo tego dzięki ich sile są wyjątkowym filarem naturalnego ziołolecznictwa. Po pełnym rozkwitnięciu są ostrożnie zbierane, a następnie pozostawiane do wyschnięcia na bezpośrednim słońcu. Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego mogą być macerowane lub przygotowuje się z nich wywar. Doskonale sprawdzają się również jako tzw. jadalna dekoracja. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz przybraniem do kaszek i deserów. Poza gastronomią są też używane do barwienia tkanin, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę ich magiczne odcienie.
Kwiat ślazu mauretańskiego jest takim kameleonem herbacianego świata. Natychmiast po zalaniu gorącą wodą otrzymacie przepiękny niebieski napar, który będzie stopniowo przechodził w zielono-niebieskie odcienie. Po dodaniu kilku kropel soku cytrynowego, jak za dotknięciem magicznej różdżki napój zrobi się różowy. Gwarantuje to efektowny spektakl dla gości i miłośników wyśmienitych herbat ziołowych.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zioło zalewamy wodą o temperaturze 100°C w stosunku 1,5-2 łyżeczki do herbaty na 200-250 ml.
Przygotowując napój w dzbanku dosypujemy 1-2 łyżeczki do herbaty dodatkowo.
Czas parzenia to 8-10 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUSZENIE WIŚNI - owocowa herbata

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata
