

HIBISKUS KWIAT - karkade
Piękny, wielki czerwony kwiat hibiskusa zapewne wszyscy dobrze znamy. Czy wiecie jednak, że w Azji, Afryce, Tajlandii i Ameryce Południowej cieszy się on sporą popularnością jako zioło służące do przygotowywania napojów orzeźwiających? Produkuje się z niego marmoladę, chutney, sosy i aromatyczne potrawy... Kwiat hibiskusa ma przyjemnie kwaskowaty smak, a także pozytywny wpływ na zdrowie.
Skład
Kwiat hibiskusa 100%Napar i smak herbaty
Hibiskus tworzy piękny, czerwony napar. Jego zapach jest mocny i aromatyczny, a smak kwaskowaty. Warto go spróbować jako gorącego napoju, ale nie można zapomnieć o chłodniejszej wersji. W obu przypadkach ma doskonały smak i właściwości.
Pochodzenie herbaty
Hibiskus do pomyślnego rozwoju potrzebuje dużo światło i ciepła, dlatego jest szeroko rozpowszechniony w tropikalnych i podzwrotnikowych obszarach strefy umiarkowanej. W naszym regionie rzadko rośnie dziko, jednak możemy go spotkać w ogrodnictwie, ogrodach botanicznych czy przydomowych ogródkach. Jako roślina doniczkowa istnieje w kilku rodzajach, często dostosowanych do hodowania w mieszkaniach z niską wilgotnością powietrza.
W pierwotnym środowisku wygląda jak krzew, półkrzew lub drzewo. Może być liściasty lub wiecznie zielony. Do przygotowania herbaty używa się ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa). Jest to krzew osiągający wysokość dwóch metrów. Ma zielone liście i białe kwiaty z czerwonym środkiem. Owoce są zazwyczaj podłużne i zawierają nasiona. Specjalnie dla nich hoduje się krewnego hibiskusa – piżmiana jadalnego znanego pod nazwą „okra“.
Nazwa „hibiskus“ pochodzi od mitycznego ptaka Ibisa, mającego swoje miejsce w egipskiej mitologii. Właśnie dla Egipcjan typowe jest picie herbaty z hibiskusa. Jest on obecnie używany prawie w każdym napoju. Suszone kwiaty ketmii szczawiowej, które służą do przygotowywania herbaty, tamtejsi mieszkańcy nazywają „karkade“. Egipską herbatę narodową pije się w kawiarniach, przy fajce wodnej i przy spotkaniach towarzyskich.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Hibiskus zalać wrzącą wodą, w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowywania herbaty w dzbanku, należy dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzania - 10 minut (przykryta filiżanka), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

DZIKA RÓŻA - Owoc
