

Psyllium - proszek
Eksperci twierdzą, że codziennie przyjmujemy tylko połowę niezbędnego organizmowi błonnika. Wszyscy jednak wiemy, że zrównoważona dieta jest podstawą dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. W związku z tym, uzupełniajmy braki! Wystarczy łyżeczka Psyllium dziennie. Zawarty w nim błonnik zadba o prawidłowe trawienie i wspomoże starania o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Psyllium można dodawać do jogurtu, zupy lub musli.
Skład
Psyllium 100%Właściwości
Psyllium jest bez smaku i bezwonny, ma kolor jasnobrązowy do białego. Dlatego można go z powodzeniem dodawać do jakiejkolwiek płynnej potrawy. Podczas spożywania Psyllium pamiętajcie zawsze, aby dobrze się nawadniać.
Pochodzenie
Psyllium to łuski babki jajowatej (Plantago opata). Dokładniej – oczyszczone łupiny nasion babki jajowatej. W języku hindi nazywane są isabgol, sanskryt nazywa je ashvagola, ashwakarna lub ishadgola. Ashwa to koń, karna - ucho. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od kształtu nasion o podłużnym kształcie przypominającym końskie ucho. Tradycyjnie Psyllium jest stosowane jako produkt leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. Prawie w każdym indyjskim gospodarstwie domowym dodaje się go do potraw, dla łagodzenia problemów zdrowotnych związanych z trawieniem.
Jednoroczna bylina wykorzystywana jako lekarstwo rosła pierwotnie w Indiach i Pakistanie, obecnie jej plantacje można spotkać w Afryce Północnej, Południowej Europie i na półwyspie Arabskim. Babka jajowata osiąga do 15 cm wysokości, ma bardzo krótką łodygę i lancetowate liście. Zakwita w kłosach, owoce mają 4-5 mm długości, w każdym znajdują się 2 żółtobrązowe, jajowate nasiona z podłużną bruzdą.
Największym producentem Psyllium są Indie, gdzie plantatorzy uprawiają go na powierzchni powyżej 50 hektarów. Lokalne przetwarzanie nasion babki jajowatej obejmuje kilka etapów. Najpierw należy nasiona oczyścić mechanicznie w komorach czyszczenia wstępnego i właściwego. Ziarno jest rozcierane w młynach żarnowych a łupiny są odsysane. Łupiny są następnie oddzielane od resztek nasion przez słaby nacisk mechaniczny, po czym są wielokrotnie przesiewane i oczyszczane. Psyllium może być dostarczane i spożywane w postaci całych łupin lub proszku. Największymi odbiorcami indyjskiego Psyllium są USA, wielka Brytania, Norwegia, Włochy, Francja, Korea.
Psyllium zawiera do 30% substancji, która pęcznieje po kontakcie z płynem. Potrafi czterdziestokrotnie zwiększyć swoją objętość. Dodatkowo jest niskokaloryczna. Może być traktowany jako suplement diety w przypadku niedoboru błonnika, problemów z układem trawiennym oraz w ramach profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Dzienna dawka nie powinna przekraczać 2 łyżeczek do herbaty. Najlepszy efekt daje przyjmowanie ½ do 2 łyżeczek dziennie na około 30 minut przed śniadaniem. Psyllium można dodawać do jogurtu, smoothie, zupy, sosu. Nie czekajcie aż napęcznieje, zjedzcie natychmiast po dodaniu. Używając Psyllium należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów dziennie.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Najlepszy efekt daje przyjmowanie ½ do 2 łyżeczek dziennie na około 30 minut przed śniadaniem. Psyllium można dodawać do jogurtu, smoothie, zupy, sosu. Nie czekajcie aż napęcznieje, zjedzcie natychmiast po dodaniu.
Używając Psyllium należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów dziennie.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – czarna herbata
