

PSYLLIUM - proszek
Eksperci twierdzą, że codziennie przyjmujemy tylko połowę niezbędnego
organizmowi błonnika. Wszyscy jednak wiemy, że zrównoważona dieta jest podstawą
dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. W związku z tym, uzupełniajmy braki!
Wystarczy łyżeczka Psyllium dziennie. Zawarty w nim błonnik zadba o prawidłowe
trawienie i wspomoże starania o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Psyllium
można dodawać do jogurtu, zupy lub musli.
Właściwości
Psyllium jest bez smaku i bezwonny, ma kolor jasnobrązowy do białego. Dlatego
można go z powodzeniem dodawać do jakiejkolwiek płynnej potrawy. Podczas
spożywania Psyllium pamiętajcie zawsze, aby dobrze się nawadniać.
Pochodzenie
Psyllium to łuski babki jajowatej (Plantago opata). Dokładniej – oczyszczone
łupiny nasion babki jajowatej. W języku hindi nazywane są isabgol, sanskryt
nazywa je ashvagola, ashwakarna lub ishadgola. Ashwa to koń, karna - ucho. Nazwa
prawdopodobnie wywodzi się od kształtu nasion o podłużnym kształcie
przypominającym końskie ucho. Tradycyjnie Psyllium jest stosowane jako produkt
leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. Prawie w każdym indyjskim gospodarstwie
domowym dodaje się go do potraw, dla łagodzenia problemów zdrowotnych związanych z trawieniem.
Jednoroczna bylina wykorzystywana jako lekarstwo rosła pierwotnie w Indiach i
Pakistanie, obecnie jej plantacje można spotkać w Afryce Północnej, Południowej
Europie i na półwyspie Arabskim. Babka jajowata osiąga do 15 cm wysokości, ma
bardzo krótką łodygę i lancetowate liście. Zakwita w kłosach, owoce mają 4-5 mm
długości, w każdym znajdują się 2 żółtobrązowe, jajowate nasiona z podłużną
bruzdą.
Największym producentem Psyllium są Indie, gdzie plantatorzy uprawiają go na
powierzchni powyżej 50 hektarów. Lokalne przetwarzanie nasion babki jajowatej
obejmuje kilka etapów. Najpierw należy nasiona oczyścić mechanicznie w komorach
czyszczenia wstępnego i właściwego. Ziarno jest rozcierane w młynach żarnowych a
łupiny są odsysane. Łupiny są następnie oddzielane od resztek nasion przez słaby
nacisk mechaniczny, po czym są wielokrotnie przesiewane i oczyszczane. Psyllium
może być dostarczane i spożywane w postaci całych łupin lub proszku.
Największymi odbiorcami indyjskiego Psyllium są USA, wielka Brytania, Norwegia,
Włochy, Francja, Korea.
Psyllium zawiera do 30% substancji, która pęcznieje po kontakcie z płynem.
Potrafi czterdziestokrotnie zwiększyć swoją objętość. Dodatkowo jest
niskokaloryczna. Może być traktowany jako suplement diety w przypadku niedoboru
błonnika, problemów z układem trawiennym oraz w ramach profilaktyki chorób
cywilizacyjnych.
Dzienna dawka nie powinna przekraczać 2 łyżeczek do herbaty. Najlepszy efekt
daje przyjmowanie ½ do 2 łyżeczek dziennie na około 30 minut przed śniadaniem.
Psyllium można dodawać do jogurtu, smoothie, zupy, sosu. Nie czekajcie aż
napęcznieje, zjedzcie natychmiast po dodaniu. Używając Psyllium należy zwiększyć
ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów dziennie.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Najlepszy efekt daje przyjmowanie ½ do 2 łyżeczek dziennie na około 30 minut przed śniadaniem.
Psyllium można dodawać do jogurtu, smoothie, zupy, sosu. Nie czekajcie aż
napęcznieje, zjedzcie natychmiast po dodaniu.
Używając Psyllium należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów dziennie.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

OSTROPEST PLAMISTY OWOC - KRUSZONY
