

MARAL KORZEŃ (Rhaponticum carthamoides) - zioło
Na Syberii żywią się nim jelenie, myśliwi jedzą go, aby odpędzić zmęczenie i głód. Korzeń Marala sprawdza się w przypadku osłabień, wzmacnia organizm i wspomaga rekonwalescencję. Roślina wieloroczna, rosnąca na Syberii i w Ałtaju o nazwie botanicznej Szczodrak Krokoszowaty. Z wyglądu przypomina kolec i koncentruje większość substancji aktywnych właśnie w korzeniu. Zaleca się zażywanie w formie herbaty lub nalewki, którą można łatwo przygotować z suszonego korzenia.
Skład
Maral korzeń 100%Napar i smak zioła
Ziemistemu, orientalnemu aromatowi naparu towarzyszy lekka goryczka ukryta za ziołowym smakiem.
Pochodzenie zioła
Droga na Syberię jest bardzo długa i nie jest zbyt interesująca jeżeli chodzi o różnorodność spotykanej tam flory. I oto, ta niegościnna kraina ma jednak wiele do zaoferowania. Szczodrak Krokoszowaty czuje się na terenach wiecznej zmarzliny jak u siebie w domu. Jego łacińska nazwa brzmi Rhaponticum carthamoides, jednak u nas i na całym świecie jest znany jako korzeń Marala. A jakby tego było mało, czasami nazywa się go leuzea rosyjska lub leuzea rhapontica.
Niezależnie od tego jak jest nazywany, zawsze będzie chodziło dorodne zioło lecznicze kształtem przypominające kolec. Może dorastać do wysokości 180 cm. Jego kwiaty są jasno fioletowe i mają kształt trąbki. Korzeń jest krótki i zdrewniały o bardzo zniewalającym zapachu.
Jego naturalnym środowiskiem są obszary górskie i lasy południowej Syberii, Kazachstanu i Mongolii. Tutaj odkryli go jako pierwsi, myśliwi. Zauważyli oni nadzwyczajne efekty u jeleni, które żywiły się korzeniem marala. Regularnie wybierały ten przysmak przygotowując się do walki z innym osobnikiem, gdy potrzebowały siły i energii.
Nie trwało to długo. Suszone i posiekane korzenie zyskały wielką popularność wśród ludzi ze względu na ich dobroczynne właściwości. Bardzo doceniane są zwłaszcza nalewki i herbaty. Nie są znane żadne skutki uboczne ich przyjmowania, jednak jak to bywa w przypadku większości ziół, nie zaleca się zażywania przez kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Korzeń marali zalać wodą o temperaturze 100°C w proporcji 3 łyżki stołowe na 1 litr.
Po zalaniu pozostawić do zaparzenia na 3 godziny, a następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?
