

MAGICZNA ŚWIĄTYNIA – zielona herbata
Magiczne miejsca każdy wyobraża sobie na swój sposób. Według niektórych spoczywają na dnie oceanu, inni odnajdują je na szczytach gór. Jednak większość z nas ogrom magii nosi w sobie. Usadźcie wygodnie, zamknijcie oczy a… przeniesiecie się do własnej świątyni. Otoczeni spokojem i ciepłem miłości. Najlepsza herbata w takich chwilach? Sencha z papają, mango i czereśniami, krótko mówiąc Magiczna świątynia.
Skład
Herbata zielona Sencha, Kandyzowana papaja, Rodzynki, Hibiskus, Naturalny aromat, Liofilizowane kawałki wiśni, Nagietek, Liofilizowane kawałki mangoNapar i smak herbaty
Zielona herbata Magiczna świątynia daje napar koloru ciemno pomarańczowego do czerwonego, zawiera bowiem hibiskus, który nadaje napojom odcień karminowy. Smak herbaty jest wielowarstwowy – rozpoznacie w nim trawiastą świeżość Sencha i przyjemnie uspakajające owocowe nutki. Zielona herbata Magiczna świątynia doskonale smakuje na gorąco, jak i w formie ice tea.
Pochodzenie herbaty
Zielona herbata Sencha ze słynnego chińskiego regionu Huang Shan (Żółta Góra) charakteryzuje się smakiem przypominającym raczej słynne japońskie herbaty niż chińskie klasyki. Dowodem na to jest sposób przetwarzania listków herbaty. W przeciwieństwie do prażenia w dużych misach, które jest powszechniejsze w Chinach, ten typ Sencha jest kilkakrotnie poddawany krótkotrwałemu działaniu pary. Wysoka temperatura zatrzymuje proces utleniania się enzymów w listkach i zachowuje ich delikatny smak i zapach.
Pasmo górskie Huang Shan znajduje się w południowej części prowincji Anhui we wschodnich Chinach. Wsławiło się piękną przyrodą z gorącymi źródłami i wysokimi wzgórzami porosłymi ogromnymi sosnami. Jest to jedno z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc w Chinach, zostało nawet wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Sencha jest nie tylko bardzo smaczna, można też ją popijać przez cały dzień. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców z Toledo, zawiera substancje blokujące urokinazę, enzym wydzielany przez komórki rakotwórcze. O Sencha mówi się w kontekście zdrowia od wielu lat. Oczywiście niweluje zmęczenie, a tradycyjna medycyna opisuje jej zdolności do poprawy trawienia, wspomagania gojenia ran, obniżania gorączki i poziomu cukru we krwi. Nie bez powodu zielone herbaty pije się od prawie 5 tysięcy lat i ciągle cieszą się niezwykłą popularnością.
W herbacie Magiczna świątynia oprócz wspomnianej już Sencha występują również na przykład papaja i hibiskus. Papaja (melonowiec) właściwa jest byliną wyglądającą trochę jak drzewo. Typowo rośnie w Ameryce Środkowej, skąd rozprzestrzeniła się na kilka obszarów o klimacie tropikalnym. Rodzi duże jagody osiągające wagę 0,5 do 10 kilogramów. Pod skórką znajduje się słodki miąższ z wieloma drobnymi nasionkami w środku. Papaja jest bardzo smaczna i w związku z tym ma szerokie zastosowanie. Wykorzystywana jest przede wszystkim do bezpośredniej konsumpcji, przygotowywania napojów, konfitur i tym podobnych. Dodatkowym jej atutem jest zawartość papainy, która wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie.
Hibiskus dodawany do herbat, to suszony kwiat rośliny o tej samej nazwie. Hibiskus sudański (Hibiscus sabdariffa) osiąga wysokość do dwóch metrów; chodzi o krzew pochodzący z Afryki, obecnie często uprawiany na całym świecie w tropikalnym klimacie. Kwiaty są wykorzystywane do przygotowywania napojów, ponieważ wyróżniają się przyjemnym kwaskowatym smakiem i są bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę C) i minerały (zwłaszcza żelazo, wapń, fosfor, mangan). Nie ma się czemu dziwić, że są zalecane przy stanach zapalnych, stwardnieniu tętnic, nadwadze lub nadmiernej potliwości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi od 2 do 3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAŚMINOWA - zielona herbata

SMOCZA HERBATA - mieszanka
