Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - zielona herbata

Kod: 1472

Gra słońca i cienia. Japońscy miłośnicy herbaty wiedzą, że niewielkie różnice w świetle i mroku w uprawie krzewów herbacianych mogą zasadniczo wpłynąć na przyjemność z otrzymanego napoju. Zielona herbata organiczna Kabusecha jest tego świetnym przykładem. Jeśli nie możecie się zdecydować między senchą a gyokuro, mamy dla Was rozwiązanie. Spróbujcie kabusechu. Łączy w sobie najbardziej charakterystyczne cechy obu i z łatwością może stać się Waszym ulubieńcem.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
292,4 zł /250 g 117,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Świeży, Umami
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO 100%

NAPAR I SMAK HERBATY

Punktem kulminacyjnym pierwszego naparu jest tak zwany „piąty smak” - umami. W pełni będzicie cieszyć się każdą filiżanką kabusechy.

POCHODZENIE HERBATY

W prefekturze Kagoshima w Kiusiu duże plantacje herbaty znajdują się w pobliżu aktywnego wulkanu Sakurajima. To dzięki wulkanowi gleba jest bogata w minerały, a jej skład znacznie przyczynia się do niepowtarzalnego smaku uprawianych tutaj herbat.

W dawnych czasach było niezbędne chronić drzewa przed popiołem wulkanicznym, więc wokół nich znajdowały się drobne sieci lub płótna. Zakurzone listki musiały zostać umyte po zbiorach, a ich jakość pogorszyła się. Wkrótce jednak hodowcy zauważyli, że zacienienie ma duży wpływ na spowolnienie wzrostu pąków. Mają wystarczająco dużo czasu, aby zintensyfikować swój smak i kolor. Dlatego technika pokrycia rozszerzyła się i została zastosowana specjalnie do tego celu.

Zastosowanie sieci ma zatem kabusecha identyczne z gyokuro. Jednak w przeciwieństwie do niego kabusecha pozostanie w słabym świetle przez znacznie krótszy czas. Krzewy herbaciane są przykryte około tygodnia przed zebraniem pąków. Ponadto zaciemnienie nie jest tak intensywne. Płótna nie przepuszczają około 50% światła dziennego, podczas gdy o dachach ze słomy używanych w gyokur mówi się nawet do 90%. Powstała kabusecha zachowuje świeżość senchy, jednocześnie mając słodki dotyk gyokura. Unikając bezpośredniego światła słonecznego, listki uzyskują wyższą zawartość chlorofilu, a także aminokwasów z L-teaniną.

Następnie następuje staranne i stosunkowo długie suszenie herbaty przez odparowanie, aby uniknąć fermentacji. Rezultatem są ciemnozielone i bardzo delikatne liście zawinięte do cienkich  igiełek, które następnie pozostawia się na długi czas. To daje im wystarczająco dużo czasu na wymieszanie i dopracowanie smaków. Nic nie stoji już na przeszkodzie, aby cieszyć się z tej wyjątkowej herbaty, która wyrosła w cieniu w towarzystwie wulkanu.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1.Kabusechu nasypać w ilości 1 łyżeczki na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w         czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2.Kabusechu zalać wodą o temper. 70-80 ° C. Zaparzenie wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3.Czas ekstrakcji 2-3 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
4.Kabusechu można zaparzać 3x.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu


PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

 Specjalnie dobrane sitko ze stałego materiału, które nie przepuszcza zapachów ani smaków. Dla większego zadowolenia z pełnego smaku napoju jest zaopatrzone w pokrywę, która jest stosowana do przykrywania sitka podczas parzenia, a następnie po ekstrakcji napoju pokrywa służy do odkładania sitka. Sitko nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022
37,1 zł brutto

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

 Nie ma nic łatwiejszego niż filiżanka herbaty przygotowanej przez bibułę filtracyjną. Filtry papierowe są wykonane z bardzo miękkiego materiału,który nie wchłania zapachów i smaków. Pakiet zawiera 100 filtrów do herbaty. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022
16,9 zł brutto

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

Japoński król cienistych ogrodów w jakości BIO. Zielona herbata o wyrafinowanym smaku, która oczaruje Was swoją miękkością, a jednocześnie silną intensywnością. Dzięki bogatemu kolorowi zyskała miano jadeitowej łzy. Nie bez powodu Gyokuro jest uważane za jedną z najlepszych japońskich herbat, którą czczono honorowych gości, a ten z okolic Miyazaki jest jednym z unikalnych klejnotów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
291,0 zł /250 g 116,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022

JAPAN SHINCHA MAKIZONO BIO – zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SHINCHA MAKIZONO BIO – zielona herbata

Legenda spowita mgłą niosąca w sobie energię wiosny i smak, który sprawi, że rok po roku będziecie z niecierpliwością oczekiwać na zbiory pierwszych liści. Ale uwaga! Shincha z regionu Kirishima jest dla Japończyków tak ważną kwestią, że na rynkach zagranicznych jest bardzo rzadko spotykana. Dlatego cieszcie się wyjątkową okazją, by spróbować tego herbacianego rarytasu i zaczerpnąć z niej siłę młodości i świeżości. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
305,4 zł /250 g 122,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO

Jadeitowa rosa stworzona przez mistrza w swoim fachu. Jest to luźne tłumaczenie wyrażenia Gyokuro Takumi. Nie ma wątpliwości, że japońscy mistrzowie herbaty należą do ścisłej czołówki w swojej dziedzinie. Jeśli znajdzie się jakiś sceptyk, szybko zmieni zdanie po skosztowaniu tego ekskluzywnego gyokuro uprawianego w doskonałej harmonii z piękną przyrodą Kyushu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
302,2 zł /250 g 120,9 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022

Przeglądaliście


ESPRESSO SYROP IMBIR - 100 ml
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ESPRESSO SYROP IMBIR - 100 ml

Dostarczymy do Piątku, 21. 1. 2022
13,2 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »