Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - herbata zielona

Kod: 1472

Gra słońca i cienia. Herbaty, które na kilka dni przed zbiorem były osłonięte matami kabusé, aby zgromadzić w liściach jak najwięcej słodkich i delikatnych nut maślanych. Miłośnicy japońskich herbat wiedzą, że już niewielkie różnice w wykorzystaniu światła i ciemności podczas uprawy krzewów herbacianych mogą w zasadniczy sposób wpłynąć na przyjemność z otrzymanego napoju. Świetnym tego przykładem jest zielona herbata Japan Kabusecha Premium BIO.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
339,1 zł /250 g 135,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Świeży, Umami
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
500m
BIO
BIO:
Tak

Skład

Zielona herbata JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO 100%

NAPAR I SMAK HERBATY

Po zalaniu gorącą wodą Japan Kabusecha Premium BIO otrzymujemy żółty do złocistego napój o harmonijnym aromacie i niezwykle eleganckim smaku. Jest przyjemnie słodki i lekki, bez wyraźnej cierpkości. Mimo to jest świeży. Przy dobrym przygotowaniu można uzyskać rzadkie nuty piątego smaku umami.

POCHODZENIE HERBATY

Góra Kirishima to wulkaniczny łańcuch górski w prefekturze Kagoshima. Jej najwyższy szczyt, Karakunidake (1700 m n.p.m.), oznacza coś w rodzaju „Korea Peak”, ponieważ przy sprzyjających warunkach można z niego zobaczyć nawet Półwysep Koreański. To dzięki wulkanowi gleba jest tam bogata w minerały, a jej skład znacząco wpływa na niepowtarzalny smak uprawianych tu herbat.

Japan Kabusecha Premium BIO rosła w pagórkowatym krajobrazie, w wulkanicznej glebie bogatej w minerały, na plantacjach często spowitych mgłą i w otoczeniu dzikiej przyrody. Rolnicy dbali o chińskie drzewka herbaciane (Camellia sinensis) w systemie rolnictwa ekologicznego, nie stosowali więc nawozów produkowanych przemysłowo ani środków do ochrony krzewów przed szkodnikami. Ta herbata zdecydowanie zasługuje na etykietę ekologiczną.

W regionie Kagoshima w Japonii herbata zbierana jest cztery razy w roku, w zależności od warunków pogodowych. Zanim jednak dojdzie do zbiorów, plantacje są przez co najmniej 20 dni zacienione specjalnymi siatkami kabuse. Dzięki temu liście wytwarzają więcej chlorofilu, co znajduje odzwierciedlenie w przyjemnej słodyczy herbaty. Zerwane liście herbaty są pozostawiane na kilka godzin do zwiędnięcia w bezpośrednim świetle słonecznym, a następnie wielokrotnie i krótko parzone. Zatrzymuje to utlenianie enzymów, które powodowałyby brązowienie herbaty i zmianę jej aromatu i smaku. Tak przetworzone zbiory trafiają następnie do suszarni, gdzie długo i w niskich temperaturach pozbywają się nadmiaru wilgoci. Na koniec herbata musi zostać posortowana i zapakowana.

Pod koniec ubiegłego wieku rząd prefektury Kagoshima podjął znaczne wysiłki w celu poprawy jakości eksportowanej herbaty. Dzięki pracy Tea Experiment Station i Tea Grows Association herbaty z Kagoshimy należą obecnie do naprawdę ekskluzywnych. Należy jednak dodać, że większość japońskich plantatorów zielonej herbaty jest po sześćdziesiątce, a liczba osób, które chciałyby pracować na plantacjach herbaty, maleje. Miejmy nadzieję, że przyszłe pokolenie podejmie dziedzictwo przodków i będzie prowadzić ogrody herbaciane z taką samą pasją.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 70 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

1.Kabusechu nasypać w ilości 1 łyżeczki na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w         czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2.Kabusechu zalać wodą o temper. 70 °C. Zaparzenie wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3.Czas ekstrakcji 2-3 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
4.Kabusechu można zaparzać 3x.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu


PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

 Specjalnie dobrane sitko ze stałego materiału, które nie przepuszcza zapachów ani smaków. Dla większego zadowolenia z pełnego smaku napoju jest zaopatrzone w pokrywę, która jest stosowana do przykrywania sitka podczas parzenia, a następnie po ekstrakcji napoju pokrywa służy do odkładania sitka. Sitko nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń. Więcej na szczegółach produktu
42,3 zł brutto
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

 Nie ma nic łatwiejszego niż filiżanka herbaty przygotowanej przez bibułę filtracyjną. Filtry papierowe są wykonane z bardzo miękkiego materiału,który nie wchłania zapachów i smaków. Pakiet zawiera 100 filtrów do herbaty. Więcej na szczegółach produktu
19,2 zł brutto
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM 900 ml - kwiatovy motyw
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM 900 ml - kwiatovy motyw

Czajnik ceramiczny ozdobiony kwiatowym motywem. Przygotujcie herbatę w tym oryginalnym czajniku, a zmysły zagrzeją Was na długi czas. Więcej na szczegółach produktu
100,8 zł brutto
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN KUKICHA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN KUKICHA - zielona herbata

Pod trzcinowym sitowiem u stóp wciąż aktywnego wulkanu, na wyspie z subtropikalnym klimatem. Tak rosną rośliny herbaty, z których powstała ta niekonwencjonalna, wyjątkowo smaczna i zdrowa herbata. Kukicha, to nie są klasyczne liści herbaty, ale pędy, łodygi i gałązki. Mimo, że początkowo nikt się tego nie spodziewał, dają świeży napar łącząc doskonałą kremową słodycz oraz lekką i przyjemną orzechową gorycz. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
149,8 zł /250 g 59,9 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

JAPAN GYOKURO - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN GYOKURO - zielona herbata

Polubisz ją! Nowa oferta obejmuje herbatę, która serwowana jest tylko w Japonii dla szczególnych gości. Jest uprawiana w bardzo szczególnych warunkach, sprzedaje się za duże pieniądze i smakuje bardzo dobrze. Japonia Gyokuro jest naprawdę wyjątkowa. Zanurz się w luksusie i pociesz się herbatą, dla której Japończycy wynaleźli piąty smak. Gyokuro nie jest słodki, słony, kwaśny czy gorzki. Jest umami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
206,6 zł /250 g 82,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

GAIWAN TRADYCYJNA FILIŻANKA  Z PRZYKRYWKĄ  - 100 ml
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GAIWAN TRADYCYJNA FILIŻANKA Z PRZYKRYWKĄ - 100 ml

Tradycyjna ceramiczna filiżanka z przykrywką wewnątrz gładko oszklona. Zapraszamy na tradycyjną herbatę w tej przepięknej filiżance. Więcej na szczegółach produktu
43,9 zł brutto
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »