

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - zielona herbata
Gra słońca i cienia. Japońscy miłośnicy herbaty wiedzą, że niewielkie różnice w świetle i mroku w uprawie krzewów herbacianych mogą zasadniczo wpłynąć na przyjemność z otrzymanego napoju. Zielona herbata organiczna Kabusecha jest tego świetnym przykładem. Jeśli nie możecie się zdecydować między senchą a gyokuro, mamy dla Was rozwiązanie. Spróbujcie kabusechu. Łączy w sobie najbardziej charakterystyczne cechy obu i z łatwością może stać się Waszym ulubieńcem.
Skład
Zielona herbata JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Punktem kulminacyjnym pierwszego naparu jest tak zwany „piąty smak” - umami. W pełni będzicie cieszyć się każdą filiżanką kabusechy.
POCHODZENIE HERBATY
W prefekturze Kagoshima w Kiusiu duże plantacje herbaty znajdują się w pobliżu aktywnego wulkanu Sakurajima. To dzięki wulkanowi gleba jest bogata w minerały, a jej skład znacznie przyczynia się do niepowtarzalnego smaku uprawianych tutaj herbat.
W dawnych czasach było niezbędne chronić drzewa przed popiołem wulkanicznym, więc wokół nich znajdowały się drobne sieci lub płótna. Zakurzone listki musiały zostać umyte po zbiorach, a ich jakość pogorszyła się. Wkrótce jednak hodowcy zauważyli, że zacienienie ma duży wpływ na spowolnienie wzrostu pąków. Mają wystarczająco dużo czasu, aby zintensyfikować swój smak i kolor. Dlatego technika pokrycia rozszerzyła się i została zastosowana specjalnie do tego celu.
Zastosowanie sieci ma zatem kabusecha identyczne z gyokuro. Jednak w przeciwieństwie do niego kabusecha pozostanie w słabym świetle przez znacznie krótszy czas. Krzewy herbaciane są przykryte około tygodnia przed zebraniem pąków. Ponadto zaciemnienie nie jest tak intensywne. Płótna nie przepuszczają około 50% światła dziennego, podczas gdy o dachach ze słomy używanych w gyokur mówi się nawet do 90%. Powstała kabusecha zachowuje świeżość senchy, jednocześnie mając słodki dotyk gyokura. Unikając bezpośredniego światła słonecznego, listki uzyskują wyższą zawartość chlorofilu, a także aminokwasów z L-teaniną.
Następnie następuje staranne i stosunkowo długie suszenie herbaty przez odparowanie, aby uniknąć fermentacji. Rezultatem są ciemnozielone i bardzo delikatne liście zawinięte do cienkich igiełek, które następnie pozostawia się na długi czas. To daje im wystarczająco dużo czasu na wymieszanie i dopracowanie smaków. Nic nie stoji już na przeszkodzie, aby cieszyć się z tej wyjątkowej herbaty, która wyrosła w cieniu w towarzystwie wulkanu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Kabusechu nasypać w ilości 1 łyżeczki na 150-200 ml wody. Do przygotowania herbaty w czajniczku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
2.Kabusechu zalać wodą o temper. 70-80 ° C. Zaparzenie wodą o wyższej temp. może powodować gorszy smak i zapach herbaty.
3.Czas ekstrakcji 2-3 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
4.Kabusechu można zaparzać 3x.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
