

GRECKA GÓRSKA HERBATA MALOTIRA (Gojnik - szałwia libańska ) - ziołowa herbata
Nazwa Gojnik pochodzi od słowa goić. Małe zioła występujące w rejonach Morza Śródziemnego, Bałkanów i Karpat,stosowali już podobno starożytni żołnierze w leczeniu ran zadanych podczas walki. Obecnie roślina ta jest gatunkiem zagrożonym, więc nie wolno jej zrywać jeśli rośnie naturalnie. Lepiej Gojnik górski kupić z naszej oferty. Pochodzi od certyfikowanego hodowcy.
Skład
Gojnik 100%Napar i smak herbaty
Żółto-pomarańczowy napar może swym smakiem przypomnieć herbatę z tymianku, szałwii i melisy. Jest słodki, ziołowy i bardzo przyjazny.
Pochodzenie herbaty
Gojnik górski (Sideritis scardica) znany był już starożytnym Grekom. Po raz pierwszy jego lecznicze właściwości opisał starożytny lekarz i botanik Dioscorides. W dawnych czasach były one scharakteryzowane jako zdolność do leczenia ran spowodowanymi podczas walki przez żelazne bronie. Rzeczywiście, greckie słowo Sideritis oznacza "ten, który jest wykonany z żeliwa lub zawierający żeliwo".
Tzw. górska lub pasterska herbata (też Mountain Tea, Ironwort, Shepherd Tea) należy do rodziny jasnotowatej. Jego krewni to mięta, tymianek, szałwia, lawenda i inne ważne zioła. Występuje na wysokości około 1500 m n.p.m., dzięki czemu jest wolna od zanieczyszczeń. Gojniki można znaleźć na suchych skałach w Bułgarii, Turcji, Grecji i umiarkowanej strefie Azji. Rośnie od 15 do 40 cm, jego łodygi są proste, liście pokryte drobnymi włoskami. Niepozorne kwiaty kwitną od września do czerwca, owocem jest czterodzielna rozłupnika.
W Bułgarii jest cenionym afrodyzjakiem- zwany też „bułgarską viagrą”. Tradycyjnie stosuje się ją na trawienie, wspomaga też przy przeziębieniu, kaszlu, grypie i osteoporozie. Cenna jest nie tylko ze względu na olejki eteryczne, ale również potas, magnez, sód, cynk, aluminium, żelazo, miedź i selen. Ludowi uzdrowiciele polecają herbatę z Gojniku do oczyszczenia organizmu, wyciszenia,do wspierania witalności i wytrzymałości.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać gorącą wodą 100 ⁰C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres zaparzenia 3-5 minut (z przykryciem) a następnie odcedzić.
- Można dodać miód.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

AJURWEDYJSKA HERBATA – ZIOŁA DLA PANÓW
