

CAMU CAMU BIO - zioło
Super owoce, gwiazda zdrowej diety, Peruwiański cud. Czerwone owoce Camu Camu wyglądają jak małe cytryny. Kwaśne jednak nie są. Ich smak i aromat jest łagodny. Mielone można dodać niemal do każdego napoju. Uzyskasz dzięki temu źródło witaminy C, karotenoidów i fenolu. Wzmacnia nerwy, kości, chrząstki i skórę. Wystarczy jej łyżeczka dziennie, a pomoże Ci ona rozjaśnić Twój umysł oraz poprawić nastrój. Będziesz się czuł jakbyś spędził miesiąc wśród pięknej natury Ameryki Południowej.
Skład
Camu Camu 100%Napar i smak ziół
Zwykle używa się Camu Camu jako dodatek do soku, jogurtu lub mleka. Po zalaniu go czystą wodą uzyskasz napój prawie bez zapachu i o charakterystycznym smaku. I to jest jej zaletą, jeśli chcesz zmienić zwykły smak swojego pokarmu i wzbogacić go o wysoki przydział zdrowych substancji.
Pochodzenie herbaty
Myrciaria dubia to łacińska nazwa jagód camu camu, botanicy zaliczają do tej samej rodziny jak drzewo owocowe guawa lub goździkowiec korzenny. Jego domem są nizinne lasy deszczowe w Amazonii, szczególnie w obszarach zalewowych.
Sam owoc nie jest bardzo interesujący. Jest to rozgałęziony krzew rosnący do 3-5 metrów, zawsze zielony o lancetowatym kształcie. Niewielkie kwiaty mają woskowe słodko pachnące białe płatki. Owoce Camu Camu przypominają kształtem mniejszą cytrynę, różnią się kolorem - jasno pomarańczowe, czasami ciemno fioletowe.
Obecnie Camu Camu jest rozpowszechniony na niżu Kolumbii, Ekwadoru, Peru, Boliwii i Brazylii. Naturalnie rośnie w wilgotnym i gorącym klimacie tropikalnym, ale również rodzi się w strefie podzwrotnikowej i przetrwa temperatury nieco powyżej zera. Zawsze jednak wymaga dużej ilości wody. Jest w stanie wytrzymać nawet pięć miesięcy całkowicie zanurzony w wodzie. Dopiero od niedawna Camu Camu zaczęli uprawiać Japończycy i Chińczycy.
Północnoamerykańscy Indianie zbierają dojrzałe jagody prosto z kajaków. Z jednego krzewu można uzyskać 12 kilogramów owocu.
Camu Camu zwykle nie spożywa się świeże, ale wykonuje się z niego na przykład pyszny napój refresco de camu camu, który jest bardzo popularny w amazońskiej gastronomii. Drugą możliwością jest wypestkowanie owocu i suszenie go w niskich temperaturach. Nie powoduje to utraty witamin i przeciwutleniaczy. Camu Camu można też zmielić na bardzo łagodny proszek przypominający talk.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Camu Camu to bardzo drobny proszek. Można mieszać do napojów lub żywności. Zwykle stosuje się w ilości 5 g (1 łyżeczka) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej ilości.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1521kJ/359kcal |
Tłuszcze: | 0,12 g |
z tego nasycone: | 0,10 g |
Sacharydy: | 82,96 g |
z tego cukry: | 14,12 g |
Białka: | 0,40 g |
Sól: | 0,15 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ACAI BIO PROSZEK

Grzyb REISHI BIO (Ganoderma Lucidum) - proszek
