

MOHITO - zielona herbata
Pochodzący z kuby napój, w którym nie może zabraknąć limonki, mięty i rumu... Wiecie już o co chodzi? Żadna letnia impreza ani egzotyczne wakacje nie obejdą się bez mohito. Wypróbujcie jego herbacianą wersję. Mieszankę mohito przygotowaliśmy z zielonej sencha i gunpowder, dodaliśmy też inne składniki. Zabrakło jedynie rumu. Może to jednak dobrze. W ten sposób możecie delektować się tym popularnym napojem w dowolnym momencie.
Skład
Zielona herbata China Sencha, Herbata zielona China Gunpowder Super, Skórka cytryny, Liście mięty, Trawa cytrynowa, Lukrecja, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Zielona herbata Mohito daje napar jasno-bursztynowego koloru o delikatnym, świeżym zapachu. W smaku momentalnie wyczuwalna jest pikantność mięty i kwaskowatość cytryny. Doskonale dopełnia go delikatna, orzeźwiająca cierpkość obu zielonych herbat, jednocześnie wyczuwalna jest lekka dymność Gunpowder. Po zaparzeniu herbata smakuje przyjemnie, wyraziście, jakby ochładzająco, dopełniona cytrusowym muśnięciem. Ta mieszanka herbat doskonale nadaje się do przygotowania napojów mrożonych. Wyśmienicie smakuje również w gorącej wersji.
Pochodzenie herbaty
Ogromna popularność mohito (mojita) jest prawdopodobnie największą zasługą Ernesta Hemingwaya (który zakochał się w nim podczas pobytu na Kubie) oraz Jamesa Bonda (który pił ją w filmie Die Another Day) Należy jednak uczciwie stwierdzić, że historia mohito sięga znacznie dalej. Legenda mówi o korsarzu Francisie Drake’u, który przygotowywał z niego napój, być może po to, żeby stłumić chorobę, a może, aby rozweselić swoich towarzyszy. W owych czasach nazywano go El Draque. Ostatecznie nadano mu słynną nazwę mohito, natomiast w 2013 zyskał miano najpopularniejszego koktajlu na świecie.
Z czego właściwie powstaje mohito? Z mięty, limonek, cukru trzcinowego, wody gazowanej i dobrego białego rumu. A z czego zmieszaliśmy herbatę Mohito? Z mięty, skórki cytrynowej, trawy cytrynowej i dwóch wyśmienitych zielonych herbat. Powiedzmy sobie o nich coś więcej.
Sencha z chińskich plantacji herbaty charakteryzuje się bardzo naturalnym, lekko trawiastym smakiem, któremu towarzyszy słodycz i średnia cierpkość. Najbardziej znane plantacje znajdują się w Chinach w prowincjach Fujian oraz Yunnan. Zielone listki chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis), często bywają przetwarzane według receptury japońskiej, co oznacza, że nie są prażone tylko traktowane gorącą parą. W ten sposób dochodzi do zatrzymania oksydacji i zamknięcia wyjątkowego aromatu wewnątrz.
Inaczej wygląda to w przypadku herbaty China Gunpowder Super, która jest prażona. Dzięki temu ma bardzo wyraźny smak połączony z dymnym aromatem. Jej listki przypominają drobne perełki lub kulki prochu strzelniczego - stąd jej nazwa. Mocno zwinięte listki Gunpowder po zalaniu gorącą wodą szybko rozwijają się i powstaje napój o cudownym smaku i aromacie. Skórkę oraz trawę cytrynową sprowadziliśmy od dostawcy z UE, który gwarantuje ich najwyższą jakość. Dzięki temu, że znamy pochodzenie wszystkich surowców, z których mieszamy herbaty sypane, możemy tworzyć z nich wyjątkowe kombinacje i dostarczać Wam wyśmienite mieszanki herbat najwyższej jakości. Zielona herbata Mohito zdecydowanie się do nich zalicza. Wypróbujcie ją zatem w lecie z kilkoma kostkami lodu (a może i z białym rumem) lub w zimie z łyżeczką cukru trzcinowego. Doda Wam energii każdego dnia w roku.
Efekty herbaty
- Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
- Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
- Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
- Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
- Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

CHINA GUNPOWDER - zielona herbata
