

Japan Sencha cytrynowa – zielona herbata
Świeżość cytrusów i cierpkość zielonej herbaty – to mocna gra smaków i zapachów. Cytrynowa Sencha zachwyci każdego, kto preferuje prostą a zarazem ciekawą herbatę. Zielony skarb z japońskich herbacianych ogrodów, którego nie trzeba było zbytnio upiększać – w tym wypadku wystarczyły duże kawałki cytryny. Doskonale pasują do Senchy. Spróbujcie!
Skład
Herbata zielona Sencha 93%, Skórka cytryny 5%, Naturalny aromat, Cytrynowa trawaNapar i smak herbaty
Jasno żółty napar będzie pachniał zaraz po zaparzeniu. Unosi się z niego lekki aromat z nutą świeżej, skoszonej trawy i świeżo wyciśniętej cytryny. Sencha cytrynowa ma zrównoważony, lekko gorzki smak, którego głównym składnikiem jest świeżość trawy. Obecność w nim cytryn jest bardzo mocna, poznacie je zaraz z pierwszym łyczkiem.
Sypana herbata Sencha cytrynowa jest także idealna do przygotowania mrożonej herbaty. Do szklanki wypełnionej z 2/3 kostkami lodu, wlejcie letnią herbatę. Zyskacie tak wspaniały, orzeźwiający napój!
Pochodzenie herbaty
Podstawą tego sypanego przysmaku jest Sencha – najpopularniejsza japońska herbata, która charakteryzuje się delikatnymi iglastymi listkami oraz szmaragdowozielonym kolorem. Najczęściej jest zbierana w regionie Shizuoka, gdzie krzewy Herbaty chińskiej zielenią się nad dolinami rzek i na zboczach wysokich gór. Listki herbaty są po zebraniu poddane suszeniu, a następnie są odparowywane przez kilkadziesiąt sekund. W ten sposób dochodzi do zatrzymania procesu fermentacji – enzymy powodujące w zielonej herbacie niepożądane utlenianie są zniszczone przez ciepło. Następnie herbata jest zwijana w igiełki, suszona i segregowana.
Cytryna pochodzi od sprawdzonych dostawców z UE. Zdrowe owoce najwyższej jakości zostały pokrojone na kawałki i poddane konserwacji procesem liofilizacji (suszenia sublimacyjnego). W ten sposób bez jakichkolwiek substancji udało się zachować oryginalne właściwości sensoryczne owoców oraz korzystne dla zdrowia substancje.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
27. 7.
30. 5.
30. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ŻURAWINOWO- CYTRYNOWA – zielona herbata

SENCHA ŻURAWINOWO-TRUSKAWKOWA – zielona herbata
