

LIŚĆ PAPAI
Znasz ją bardziej z półek w sklepie z egzotycznymi owocami. Ktoś może ją zerwał podczas podróży po Ameryce Środkowej. Ale liście? Liście papai są wśród zielarzy jeszcze wielką nowością. Mieszkańcy stosują je przy bolach zębów i uspokojeniu nerwów. Ponadto, nowe badania pokazują je jako skuteczny środek w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Smakują słodko, delikatnie z lekko gorzkawą końcówką.
Skład
Liście papaji 100%Napar i smak zioła
Ekstrakt z liści papai ma ciemno-żółty kolor. Aromat jest niewyraźny, nieco przypominający świeżo wysuszone siano. Smak może być opisany jako łagodny, słodki, na końcu lekko gorzki.
Pochodzenie zioła
Owoc Melonowca otrzymał w czasach Krzysztofa Kolumba przydomek owoc aniołów. Prawdą jest, że zanim hiszpańscy i portugalscy żeglarze poznali ten słodki owoc przypominający gruszkę, to wcześniej był używany przez miejscowych Indian Ameryki Środkowej. Interesujące są pod względem zawartości substancji zdrowych także jej liście.
Ogromne zioła przypominające drzewa mogą dorastać do 10 metrów. Pochodzą one z Ameryki Środkowej, są uprawiane prawie wszędzie w tropikach. Melonowiec właściwy (Carica papaya) ma pustą łodygę (wygląda jak pień), słodko pachnące kwiaty wyrastają w zagłębieniach liści (na połączeniu z łodygą). Owocem Papai są jagody o masie 0,5-10 kg.
Długoogonkowe liście aż na 75 cm długie przypominają kształtem ludzką dłoń. Wybrane kuchnie świata używają młodych liści jako warzywo – włączeniem do różnych potraw. Podobnie jak niedojrzałe owoce, młode liście papai zawierają substancje prozdrowotne.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Liście papai zalać wrzącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 2 łyżeczki na 250 ml.
- Do herbaty w imbirku dodać 2 łyżeczki więcej.
- Zostawić do zaparzenia na 8 minut.
- Scedzić, popijać ciepły napój 2 razy dziennie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - czarna herbata

GOLDEN TIPPY RIPE KING OF PU ERH - BIO
