

KOREA JEJU JEONCHA GWARANG BIO - herbata zielona
Zakochaliście się w japońskich zielonych herbatach, ale wciąż jesteście ciekawi czegoś nowego i nieznanego? W takim razie z nieskrywaną radością przedstawiamy Państwu południowokoreański rarytas z wyspy Trzech Obfitości, który wnosi świeży powiew magicznych nut do tradycyjnych praktyk, dumnie zdominowanych przez niepowtarzalny piąty smak umami, a wszystko to w organicznej jakości.
Skład
Korea Jeju Jeoncha Gwarang BIO 100%Zapach i smak herbaty
Napar ma piękny złoty odcień z zalewą zielonych refleksów. Smak jest pełny, z przyjemnymi nutami trawiastymi i orzechowymi oraz intensywnym posmakiem umami, bez wyczuwalnej cierpkości na końcu.
Pochodzenie herbaty
Jeju jest największą wyspą Korei Południowej i trzeba przyznać, że jej wielką dumą. W 2011 roku został dodany do listy nowoczesnych siedmiu cudów natury na świecie. Jego kompleks ogromnych jaskiń lawowych i krater wulkaniczny Seongsan Ilchulbong, który wyłonił się z morza 4.000 lat temu, jest nawet na liście UNESCO.
Na wyspie znajduje się również najwyższa góra Korei Południowej, wulkan Halla-san Peak, który w znacznym stopniu przyczynia się do wyśmienitości produkowanej tu herbaty. Dzieje się tak dlatego, że gleba jest bogata w minerały, które są niezwykle ważne dla produkcji wyjątkowej herbaty. Jeśli dodamy do tego świeży nadmorski klimat, odizolowanie wyspy, a przede wszystkim organiczną uprawę bez zbędnej ingerencji człowieka, otrzymamy herbatę, której po prostu nie sposób się oprzeć.
Jeoncha jest przetwarzana zgodnie z tradycyjną japońską metodą. Duże, głęboko szmaragdowe liście są starannie parzone, a następnie zwijane w cienkie igły z płaskim środkiem. Po zalaniu możecie cieszyć się widokiem pięknych, nienaruszonych liści, które nadają naparowi zielonkawego uroku. Jeoncha jest często porównywana do sencha, ale urok koreańskiego krajobrazu wyspy Jeju nadaje jej niepowtarzalny urok.
Korea Jeju Jeoncha Gwarand BIO uważana jest za wielką rzadkość również dlatego, że parzenie nie jest jedną z głównych metod obróbki herbat koreańskich. Jednak dzięki delikatnemu podejściu, liście zachowują wyjątkowy aromat i okrągły, długotrwały smak, który może przypominać niektórym uwielbiane gyokuro. Przede wszystkim jednak Jeoncha jest doskonałym zastrzykiem energii na cały dzień, na który będziecie czekać z niecierpliwością dzięki wyjątkowym doznaniom umami.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
Zalać wodą o temperaturze 70-80 °C. Nalewanie wody o wyższej temperaturze może spowodować gorszy smak i aromat herbaty.
Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIO JOONGJAK PLUS - zielona herbata

KOREA JEJU OP BIO - zielona herbata
