

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO - zielona herbata
Kraj wschodzącego słońca udostępnia światu kolejny ze swoich cennych skarbów, którym może zauroczyć się nie jeden z miłośników japońskiej zielonej herbaty. Wyjątkowa i naprawdę niezwykła Gyokuro Shincha Kiwami wyrosła w harmonii z naturą, bez zbędnej ingerencji człowieka. Dzięki temu może zaoferować wyjątkowy i intensywny smak, któremu można tak łatwo ulec.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Jasnozielony napar ze złocistym blaskiem kryje w sobie niezwykły i doskonały smak z lekką nutą słodyczy i lawiną umami.
Pochodzenie herbaty
Japonia jest zdecydowanie uważana za ojczyznę najlepszych zielonych herbat. Jedną z nich jest bez wątpienia Gyokuro Shincha Kiwami w jakości bio. Prawdziwy rarytas, który potrafi zaskoczyć niezwykłym charakterem smaku, zdecydowanie zasługuje na wyeksponowane miejsce w szafce z herbatami.
Japan Gyokuro Shincha Kiwami jest klejnotem wśród herbat z kilku powodów. Jest czymś niezwykłym, żeby herbaty rosnące w całkowitym zacienieniu były uprawiane w kulturze organicznej. W cieniu bardzo dobrze czują się pasożyty, na które bardzo podatne są krzewy herbaciane. Dlatego troska o rosnące w ten sposób krzewy wymaga ogromnego doświadczenia i wyjątkowych umiejętności. W przypadku tej herbaty listki są w pełni chronione przed promieniami słońca przez całe 18 dni, dzięki czemu uzyskują pięknie wysycony zielony kolor.
Jak sugeruje nazwa shincha (w wolnym tłumaczeniu oznacza pierwszą herbatę), są to pierwsze liście zebrane w danym roku. Zbiór związany jest z obchodami końca Hachiju-Hachiya, czyli okresu 88 nocy po pierwszym dniu wiosny według japońskiego kalendarza księżycowego. Dla producentów herbaty to niezwykły moment rozpoczynający celebrację święta herbaty, medytacje i ceremonie. Szczególnie cenne są listki zbierane w dniu kulminacji tego okresu.
Po zebraniu herbata jest przez krótką chwilę traktowana gorącą parą a następnie zwijana w cienkie błyszczące igiełki. Ponieważ uzyskanie zacienienia krzewów herbacianych w uprawach ekologicznych nastręcza wiele trudności, ta herbata jest produkowana tylko raz w roku. I dlatego nazywa się ją kiwami, co oznacza wyjątkowa, absolutnie doskonała. Dajcie nam wiarę, że czując moc umami, już po pierwszej filiżance nie będziecie myśleć inaczej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pierwszy napar - Gyokuro zalać wodą o temperaturze 60 ° C w proporcji 3 g na 100 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 2 minuty (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
- Drugi napar - temperatura wody 70 ° C, czas zaparzania 1,5 minuty.
- Trzeci napar - temperatura wody 80 ° C, czas zaparzania 1 minuta.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO
