

HERBATA Z LUKRECJĄ - ziołowa herbata
To prawdziwa specjalność! Herbatę z korzenia lukrecji stosowano już w starożytnym Egipcie. Do słodkiego drewna, jak nazywa się lukrecja, dodaliśmy anyż, anyż gwiazdkowaty i malwę. Jeśli chcecie od czasu do czasu wzbogacić swoje wieczorki herbaciane o coś ekstra, herbata lukrecjowa jest do Państwa dyspozycji.
Skład
Anyż, Korzeń lukrecji 26%, Anyż, Kwiaty malwy, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Napar herbaty daje bardzo jasny kolor oraz ma bardzo silny, przyjemny zapach i smak. Słodki, na końcu pieprzny. Można dodać do niego łyżeczkę miodu.
Pochodzenie herbaty
Lukrecja występuje naturalnie w rejonie Morza Śródziemnego. Możemy natknąć się również na nią w Południowej Morawie, gdzie uprawiana jest od około 16 wieku. Jest ona szczególnie popularna w cukiernictwie (pałka), przemyśle tytoniowym i medycynie.
Korzenie ziół z rodziny roślin strączkowych są długie i proste. Lukrecja rośnie do wysokości 1-1,5 m, kwitnie jasno fioletowymi winogronami, które po kwitnieniu tworzą strąki. Ważne są jednak jej korzenie. Hodowcy lub uzdrowiciele zbierają je jesienią, a następnie suszą. Analizy chemiczne wykazały, że korzeń lukrecji zawiera saponiny, glikozydy, związki estrogenowe, kumaryny, flawonoidy i inne związki.
Lukrecja ma zatem zastosowanie w medycynie ludowej i praktycznej. Ze względu na jej skład jest dobra dla układu pokarmowego i oddechowego. W starożytnym Egipcie była sparzana w mleku z cukrem, turzycą i pieprzem. Napój ten może następnie służyć jako afrodyzjak. Anyż podobno, jak lukrecję znajdziemy w rejonie Morza Śródziemnego. Zielonkawe owoce o aromatycznym zapachu zbierane są w sierpniu lub wrześniu. Ususzone mają wiele zastosowań. W średniowieczu wierzono, że leczą plagę i poprawiają nastrój, ale dziś są one zalecane na dolegliwości układu pokarmowego, na nieświeży oddech i wzdęcia.
Anyż jest czasami nazywany chińskim lub gwiaździstym anyżem. Płody obu ziół nie są wcale podobne. Ale efekty i smak są prawie identyczne. Wiadomo, że anyż używany był w Chinach już trzy tysiące lat temu do celów medycznych. W Europie jest używany w medycynie dopiero od 17 wieku. Anyż zawiera cenny olejek eteryczny anetol. Tradycyjna medycyna stosuje go przy kolkach i reumatyzmie oraz do poprawy apetytu.
Ostrzeżenie: Należy unikać nadmiernego spożywania tej herbaty wśród małych dzieci, kobiet w ciąży i osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w 100 ⁰C w proporcji 1,5-2 łyżeczki na 200-250 ml wody.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 5-10 minut (pod przykryciem), odcedzić




















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 4 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.1 g |
z tego cukry: | 0.1 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MOTYWUJĄCY KOENZYM Q10 - owocowa herbata

SOCZYSTA GUAWA - owocowa herbata
