

Chiny Guangxi Gongfu BIO - Herbata czarna
Jeśli szukacie czarnej herbaty, która porwie Was rano i uszczęśliwi w południe, to trafiliście w dziesiątkę. I to w jakości ekologicznej. Z chińskiego regionu Guizhou przywieźliśmy liście, z których powstaje przyjemnie słodki, delikatny, owocowy i figlarny napój. Wyjątkowa jakość China Guangxi Gongfu BIO jest doceniana przez miłośników herbaty od Ameryki po Australię. Dołączcie do nich!
Skład
100%Napar i smak herbaty
China Guangxi Gongfu BIO nadaje napojowi kolor od mahoniowego do czerwonawego. Jego smak jest delikatny, lekki, słodki, a jednocześnie głęboki, z owocowym, figlarnym zakończeniem. Jest to czarna herbata o minimalnej goryczce, więc można się nią cieszyć o każdej porze dnia.
Herbata ta zawiera bardzo mało tanin i jest doskonała z naturalnym cukrem lub miodem.
Pochodzenie herbaty
Chiny są największym producentem herbaty na świecie, w końcu według legendy to właśnie stąd pochodzi. Już w książce The Classic of Tea z 618-907 roku n.e. wspomina się o (zielonej) herbacie, a w 1211 roku mnich Eisai opisał nawet, jak spożywanie zielonej herbaty może wpłynąć na zdrowie człowieka. Widać zatem, że w Chinach herbata jest codziennym elementem życia i przedmiotem tradycyjnych rytuałów. Podobnie jak zielona herbata, czarna pochodzi z Chin, nazywa się hong cha i istnieją trzy główne rodzaje: Xiao Zhong, Broken i Gong Fu. Określenie Gong Fu, które również pojawia się w tej herbacie, odnosi się do faktu, że wymaga ona więcej wysiłku i staranności przy produkcji oraz wystarczająco dużo czasu, aby się nią cieszyć.
Jeśli chodzi o miejsce, z którego pochodzi China Guangxi Gongfu BIO, to możemy wspomnieć, że jest to prowincja bez dostępu do morza w południowo-zachodniej części Chin. Jest bardzo bogata w zasoby naturalne. Góry prowincji Guizhou uważane są za miejsce o dużej bioróżnorodności, z jeziorami stanowiącymi zimowiska dla rzadkich ptaków i lasami zamieszkałymi przez zagrożone płazy. Klimat jest wilgotny, podzwrotnikowy, ze średnimi rocznymi temperaturami od 10 do 20 ⁰C. Podobnie jak inne miejsca w Chinach, Guizhou boryka się z częstymi suszami i niedoborami wody. Chińscy rolnicy pracują więc nad opracowaniem technologii, które zapewnią temu obszarowi odpowiednią wilgotność.
Drzewa herbaciane są w Guizhou bardzo często uprawiane bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i środków do obróbki. Podobnie było w przypadku China Guangxi Gongfu BIO.
Proces produkcji czarnej herbaty w Chinach oparty jest na tradycyjnych praktykach. Liście herbaty są skubane w większości ręcznie przez pracowników, aby wybrać tylko kilka młodych listków i pączków. Pozostawiają je do krótkiego zwiędnięcia, rozkładają na dużych talerzach, a następnie suszą na powietrzu. Tak przygotowany materiał jest zwijany lub rolowany w pożądany kształt. Najważniejszym etapem jest fermentacja, podczas której utlenia się sok komórkowy i zmienia się kolor, aromat i smak herbaty. Na koniec sfermentowane liście trzeba suszyć przez kilka godzin. Po uzyskaniu pożądanych właściwości, herbata trafia do sortowania, ważenia i pakowania.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Czarną herbatę zalać wodą o temper. 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Parzyć przez 2-3 minuty (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIO GOLDEN YUNNAN SUPERIOR - czarna herbata

CHINA BLACK SENCHA BIO - czarna herbata
