PU ERH MILK
Chińskie herbaty Pu Erh z dziko i półdziko rosnących krzewów herbacianych mają swych gorliwych czcicieli na całym świecie. Ich oryginalny smak i zapach zaciekawi każdego, kto szuka nietuzinkowych wrażeń. Mleczny Pu Erh dodaje jeszcze jeden lewel. Ziemistość zmiękczona mleczną delikatnością pozwoli wam usiąść na puszystej chmurce i odniesie was do kraju nowych wrażeń. Ta herbata umie naprawdę pocieszyć.
Skład
PU ERH MILK 98%, Aromat naturalny mleczny 2%Napar i smak herbaty
Kombinacja charakterystycznego smaku herbaty Pu Erh, czyli pewnej ziemistości i słodkich nut i do tego delikatnego mleka jest bardzo interesująca. Lekkość i mleczną miękkość poczujecie w tyle na podniebieniu. Napar ma ciemno brązowo-pomarańczowy kolor i naturalny, lekko mleczny aromat.
Pochodzenie herbaty
Dodawanie aromatu czarnej i zielonej herbacie w Chinach to coś normalnego. Spotykamy tam herbaty pachnące jaśminowo, różanie jak kwiaty orchidei… Aromat kwiatów herbaty zazwyczaj zyskują przez zmieszanie ich z pąkami kwiatów, które, gdy się otworzą, dadzą herbacie swój silny aromat.
Jeśli chodzi o herbaty „Milk“ tu sposób produkcji jest owiany tajemnicą. Istniejąźródła, które twierdzą, że mleczny smak ukryty jest w specjalnym uszlachetnieniu chińskich krzewów herbacianych lub w specjalnych warunkach uprawy oraz zbioru w dokładnie danym czasie.
Zwyczajnie chodzi o wysokiej jakości listki herbaciane, które są przy obróbce wzbogacone naturalnymi mlecznymi esencjami. To jest także w przypadku Pu Erh Milk.
Aby był opis był całkowity, dopełnijmy, że rzadko kiedy mogą te herbaty powstać za pomocą prawdziwego mleka lub serwatki.
Tak czy inaczej, chińskie herbaty Pu Erh są w czołówce światowej produkcji. Zbiera się do nich najmłodsze pąki, a także starsze listki. To właśnie one posiadają bakterie i pleśń, które są zasadnicze dla smaku i efektów zdrowotnych. Listki pozostawia się zwiędnąć na słońcu, potem je robotnicy zagrzewają na dużych patelniach i ręcznie zwijają. Tak powstaje Mao Cha. Po następnej obróbce, która polega na nawilżaniu Mao Cha i poddaniu procesowi fermentacji, zrodzi się Sheng Cha. Można go dalej zaparzać i sprasowywać. Pu Erh można potem kupić w różnej formie- albo liściasty, albo sprasowany w kształcie gniazd, cegiełek lub kołaczy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Pu Erh zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić
Potrzebujesz porady?
28. 6.
20. 4.