Jeżyna krzewiasta (Rubi fruticosi folium) - liść
Liście jeżyny wchodzą w skład wielu mieszanek herbat, ponieważ wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i prawidłowy poziom glukozy we krwi. Teraz można dodać je do swojej ulubionej herbaty lub ziół, ale jednocześnie można przygotować czysto "jeżynowy" napój. Będzie on miał łagodny, lekko cierpki smak. Dostarczy garbników, witamin i minerałów.
Skład
Liście jeżyny 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Liść jeżyny daje żółty, po zalaniu gorącą wodą dają napar o żółtej, jasnej barwie. Ma ziołowy, łagodny smak, z lekko cierpką nutą na końcu.
Można dodać suszone liście jeżyny do swoich ulubionych ziół i stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę herbat. Można ich także używać osobno.
POCHODZENIE HERBATY
Czy wiecie, że jeżyna może również produkować maliny? Rodzaj Rubus obejmuje ogromną liczbę roślin i jest jednym z najbardziej złożonych, jeśli chodzi o ich klasyfikację systematyczną. Dla nas wystarczy wiedzieć, że do przedstawicieli jeżyn zaliczamy, oprócz jeżyny krzewiastej, jeżynę malinową, popularnie zwaną maliną.
Jeżyna krzewiasta (Rubus plicatus) to dla większości z nas krzew, na którym rosną jeżyny. Lubimy jeść słodkie i kwaśne jagody (a dokładniej owoce pestkowe) zarówno świeże, jak i przygotowane. Jeżyny mogą być wykorzystywane do produkcji soków, dżemów, syropów czy deserów. Jednak to liście tych wieloletnich lub dwuletnich krzewów interesują nas znacznie bardziej niż owoce.
Jeżyny wypuszczają długie pręty, które wyginają się w stronę ziemi i mogą ukorzenić się w kontakcie z glebą. Zwykle są pokryte kolcami. Liście są trzy do pięciokrotne, kwiaty są białe, a owoce ciemnoczerwone, fioletowe i żółte. Krzewy te rosną niemal na całym świecie. Niektóre szukają cienia, inne kochają słońce. Można je spotkać w lasach, wzdłuż dróg lub na trawiastych zboczach.
Liście jeżyny są bogate w garbniki, błonnik, zawierają witaminy A, B i C, a także żelazo i potas. Przygotowany z nich napój będzie szczególnie wspierał prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 15 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Zalać zioło wrzącą wodą o temperaturze 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
2. W przypadku parzenia herbaty w czajniczku dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
3. Parzyć przez 15 minut (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.