

JAPAN SHINCHA MAKIZONO BIO First Flush 2023 – zielona herbata
Legenda spowita mgłą niosąca w sobie energię wiosny i smak, który sprawi, że rok po roku będziecie z niecierpliwością oczekiwać na zbiory pierwszych liści. Ale uwaga! Shincha z regionu Kirishima jest dla Japończyków tak ważną kwestią, że na rynkach zagranicznych jest bardzo rzadko spotykana. Dlatego cieszcie się wyjątkową okazją, by spróbować tego herbacianego rarytasu i zaczerpnąć z niej siłę młodości i świeżości.
Skład
100%NAPAR I SMAK HERBATY
Szmaragdowo zielony napar z subtelnymi refleksami zaskakuje delikatnym, a jednocześnie pełnym smakiem, którego eleganckie tony mają lekko owocowo-słodkawy charakter z dotykiem umami.
POCHODZENIE HERBATY
Region Kirishima, leżący w japońskiej prefekturze Kagoshima, wraz z miastem Makizono słynie ze swoich zielonych herbat na całym świecie. Odpowiadają za to specyficzne warunki klimatyczne, dzięki którym plantacje herbaty są często przykryte dachem z mgły, który chroni młode liście przed nadmiernym nasłonecznieniem. Niezwykle bogata w niezbędne minerały gleba, nadaje herbacie unikalne właściwości i gwarantuje, że drzewa herbaciane mogą rosnąć naturalnie, bez dodatkowego wspomagania ze strony człowieka.
Shincha w dosłownym tłumaczeniu oznacza nową herbatę. Powstaje wyłącznie z pierwszego zbioru wiosennych listków. Wszystko rozpoczyna się w Kagoshima, najbardziej wysuniętej na południe części Japonii. Najmłodsze listki herbaty są absolutnie wyjątkowe. Są ucieleśnieniem świeżości i bajecznie słodkawego smaku, w którym w związku z tym wyczuwalne jest słynne umami, kojarzone z japońskimi zielonymi herbatami. Dzięki wczesnym zbiorom listki zachowują wysoką zawartość substancji odżywczych i teiny. Chodzi o prawdziwy klejnot, dlatego plantatorzy oprócz tego, że ręcznie zbierają listki, później skręcają je do postaci cienkich igiełek o ciemnozielonym kolorze.
Aby powstała shincha nie straciła żadnych ze swoich wyjątkowych właściwości, trafia na rynek tak szybko, jak to możliwe. Dlatego czasami nazywa się to „herbatą lotniczą”. Japończycy uważają, że jeśli wypije się shinchu dokładnie 88 dnia po wiosennej równonocy, będziecie zdrowi przez cały rok. Jednak filiżanka tej rzadkiej jakości organicznej o bogatym i eleganckim smaku zapewni Wam luksusowe doznania w każdej chwili.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Shinchu nasypcie w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Shinchu zalać wodą o temperaturze 70-80 ° C. Zalanie wodą o wyższej temperaturze może spowodować gorszy smak i zapach herbaty.
- Czas ekstrakcji 2 - 3 minuty (przykryty kubek), następnie odcedź.
- Shinchu można zaparzać 3 razy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA WHITE BUTTERFLY - biała herbata

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
