Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



HERBATY MROŻONE: KTÓRE WYBRAĆ I JAK JE PRZYGOTOWAĆ

25. 6. 2020 3 minuty czytania
Legenda głosi, że pierwsza mrożona herbata została przygotowana dla odwiedzających targi American World's Fair przez flegmatycznego angielskiego dżentelmena. Prezentował na niej najznamienitsze herbaty fermentowane, jednak nikt nie chciał ich pić w panującym tam upale. Oburzony zachowaniem amerykańskiej burżuazji wrzucił do filiżanek kostki lodu. I oto – narodził się fenomen.

Dziś herbata mrożona jest spotykana w wielu komercyjnych formach.Za kilka złotych możemy kupić plastikową butelkę wypełnioną płynem z dużą ilością cukru, konserwantów i barwników.A może spróbujecie przygotować i podać gościom lub swoim dzieciom prawdziwą herbatę mrożoną.Świeżą, lekką, pełną witamin i przeciwutleniaczy o smaku dokładnie takim, jaki lubicie.

Owocowa klasyka nie zawodzi

Herbaty owocowe są doskonałym wyborem dla niemowląt i przedszkolaków, kobiet w ciąży lub po prostu wszystkich, którzy lubią się nimi rozkoszować.Herbatą idealnie nadającą się do przygotowania w formie mrożonej jest Ice tea Smocze orzeźwienie, sypana mieszanka jabłek, jeżyn, porzeczek, rodzynek i czerwonych buraków. Miłośników gruszek powinna zainteresować herbata Ice tea Mrożona gruszka. Gorąco polecamy również Cytrusowe wabienie (Cytrusową pokusę).Nie zawiera hibiskusa, więc jest idealną herbatą do podawania małym dzieciom.

Zielona ochłoda pobudza zmysły

Ten, kto w lecie szuka orzeźwienia, porządnej porcji energii i ekstra dawki pobudzenia, może przygotować sobie mrożoną herbatę zieloną.Szczególnie dobrze smakuje Sencha Makato z japońskich plantacji herbaty, ogromną popularnością cieszy się chińska Pi Lo Chun o delikatnie owocowym smaku z lekką goryczką. Również sypane mieszanki herbat nie pozostają w tyle – skosztujcie Sencha żurawinowo-truskawkową lub Smoka szczęścia o jakości BIO.

Herbaty czarne nie tracą na popularności

Herbaciane rarytasy z regionów AssamCejlon czy Darjeeling przynoszą nam aromat odległych krain i przyjemnie gorzki smak.Z mieszanek czarnych herbat do przygotowania mrożonej herbaty najbardziej nadają się między innymi Słodkie powitanie, w której skład wchodzą odmiany Ceylon i Assam oraz Pu Erh Red ice tea.

Dla dzieci? Rooibos a Honeybush!

Rooibos są wprost stworzone do przygotowywania Ice tea. Posiadają naturalnie słodki smak oraz wiele substancji dobroczynnych dla zdrowia i nie zawierają kofeiny. Podobnie wygląda to w przypadku Honeybush, czyli miodowego krzewu. Wystarczy wybrać: Rooibos Extra Long Cut Premium, Zielony Rooiboos rokitnik – guawa,  lub Honeybush Superstar.

Kilka przepisów na koniec

Spróbujcie dodać kilka kropli do niebieskiej herbatya uzyskacie ciemno fioletowy napój. 

ZIELONA MROŻONA HERBATA:

  1. Do rozgrzanego dzbanka wsypujemy standardową ilość herbaty, dodajemy kilka listków mięty i zalewamy wodą o temperaturze 70-80 ºC.
  2. Po trzech minutach odcedzamy, ewentualnie dosładzamy cukrem trzcinowym.
  3. Szklankę wypełniamy w 2/3 kostkami lodu i zalewamy je gorącą herbatą.
  4. W ten sposób nie tracimy cennych substancji dobroczynnych dla zdrowia i pozwalamy na rozprzestrzenienie się smaku i aromatu.

CZARNA HERBATA MROŻONA:

  1. Do rozgrzanego dzbanka wsypujemy standardową ilość herbaty i zalewamy gotującą się wodą.
  2. Po 3-5 minutach odcedzamy i dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
  3. Dalej postępujemy podobnie jak w przypadku herbaty zielonej.Na dno szklanki możemy położyć świeże owoce lub wyciągnięte z kompotu.

OWOCOWA HERBATA MROŻONA:

  1. Zalecamy przygotowanie napoju z podwójnej porcji herbaty, którą zalewamy gotującą się wodą.
  2. Po 8-10 minutach odcedzamy i dalej postępujemy podobnie jak w przypadku herbaty zielonej.

ROOIBOS A HONEYBUSH:

  1. Do rozgrzanego dzbanka wsypujemy standardową ilość herbaty i zalewamy gotującą się wodą.
  2. Po 3-5 minutach odcedzamy i dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
  3. Dalej postępujemy podobnie jak w przypadku herbaty zielonej. Na dno szklanki możemy położyć świeże owoce lub wyciągnięte z kompotu.

SPECJALNY PRZEPIS NA COŚ NAPRAWDĘ WYJĄTKOWEGO

Przygotujcie macerat z herbaty owocowej, zielonej bądź ziołowej. Zajmie to wprawdzie trochę czasu, jednak wynik mile was zaskoczy. Długotrwałe „moczenie” herbaty w zimnej wodzie czyni jej wyjątkowy smak bardziej wyrazistym, w przypadku herbat zawierających teinę, wzmacnia jej działanie.

  1. Do szklanego dzbanka wsypcie 2 łyżki herbaty i zalejcie 1 litrem zimnej wody (możecie do tego użyć wody źródlanej, mineralnej, filtrowanej, kranowej).
  2. Dzbanek możecie włożyć do lodówki lub pozostawić w temperaturze pokojowej.
  3. W ten sposób herbata powinna macerować się przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Im dłużej będzie przebiegać maceracja tym mocniejszy napój uzyskacie.
  4. Na zakończenie przecedzamy herbatę przez sitko i serwujemy tak, jak nam najbardziej odpowiada.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »