

NIEBIESKA HERBATA - zioło (Clitoria ternatea)
Nazywa się go grochowym kwiatem motylim. Albo także mniej prozaicznie klitorią. I potrafi zaskoczyć! Oprócz tego, że zabarwia wodę na niesamowicie piękny odcień turkusu, zawiera substancje mające zbawienny wpływ na cały organizm ludzki. Od stuleci wykorzystywany w medycynie ajurwedycznej, obecnie jego właściwości są poddawane szczegółowym badaniom. Niebieskiej herbaty nie kupicie w supermarkecie. Jest rzadkością. Parzcie ją osobno lub dodajcie kilka suszonych kwiatów do ulubionego napoju. Pomoże i zainteresuje.
Skład
Klitoria ternateńska 100%Napar i smak herbaty
Niebieską herbatę rozpoznacie na pierwszy rzut oka – kwiaty klitorii są naturalnie niebieskie a po zalaniu ich gorącą wodą dają turkusowy napar. Jego kolor zmienia się w zależności od poziomu pH płynu, herbata z klitorii wzbogacona kilkoma kroplami cytryny zmienia swój kolor na bardzo ciemno fioletowy. Smak herbaty jest opisywany jako naturalny, ziemisty i drzewny, podobny do smaku niektórych herbat zielonych.
Pochodzenie herbaty
Najbardziej godną uwagi częścią klitorii (Clitoria ternatea) jest kwiat ciemno niebieskiego koloru. Sama roślina to krzew z ciemno zielonymi eliptycznymi liśćmi. Klitoria jest rośliną wieloletnią, jej kwiaty mogą mieć nawet 4 cm długości. Owocami są płaskie strąki zawierające 6 do 10 nasion. Można je spożywać jeszcze zanim dojrzeją. Klitoria może być uprawiana jako roślina ozdobna, interesujące jest to, że sadzi się ją tam, gdzie wymagane jest użyźnienie gleby. Jej korzenie stanowią środowisko symbiotyczne dla bakterii glebowych, które przetwarzają azot z atmosfery w substancje wykorzystywane przez rośliny. Azot pozostaje w glebie po jej rozkładzie.
Naturalnym środowiskiem dla klitorii jest obszar większości krajów Azji południowo-wschodniej i właśnie tu ma wiele różnych nazw. Np. w Tajlandii i Wietnamie herbatę z klitorii nazywa się nam dok anchan. Można ją łączyć z miętą, miodem i cytryną a najlepiej sprawdza się jako uspakajający i relaksujący napój na wieczór. Często bywa podawany w spa i wellness.
W krajach swego naturalnego występowania niebieskie kwiaty są wykorzystywane jako barwnik. W kuchni malajskiej jest wykorzystywany do barwienia lepkiego ryżu. W Tajlandii produkuje się niebieski syrop, w Birmie smaży się płatki kwiatów zawinięte w cieście.
Kwiat klitorii, starannie wysuszony, zawiera głównie flawonoidy wpływające w znacznym stopniu na przebieg procesów leczniczych w organizmie. Herbatę można pić gorącą lub mrożoną. Zaskakujące zmiany kolorów można uzyskać w połączeniu np. z cytryną lub hibiskusem. Popularne są poncze lub koktajle z dodatkiem niebieskich płatków. Zamrożona w kostki herbata rozpuszczając się powoli zmienia kolor napoju
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
- Zalewamy 5 kwiatów Niebieskiej herbaty 200 ml wrzącej wody.
- Zaparzamy przez 5-7 minut.
- Odcedzona herbata jest gotowa do wypicia.
- Zalecana ilość to 5 filiżanek dziennie.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SMOCZA HERBATA - mieszanka

HIBISKUS KWIAT - karkade
