

Darjeeling FTGFOP1 Millikthong First Flush 2023 - czarna herbata
Pierwszy zbiór Darjeelinga jest zawsze wyjątkowy. Ta, z ogrodu Gayabaree & Millikthong, wyróżnia się delikatnym, kwiatowym i lekko pikantnym smakiem. Przysłano nam go pierwszym samolotem, który wystartował po zebraniu i przetworzeniu herbaty. Aby herbata była świeża, pachnąca, soczysta i delikatna. Dokładnie taka, jaka jest najlepsza Darjeeling.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Darjeeling FTGFOP1 Millikthong First Flush 2023 jest lekka, typowo kwiatowa i aromatyczna, z nutą cytrusów i przypraw. Przyjemnie długi, cytrusowy posmak zachwyci każdego miłośnika herbaty. Napar ma jasny, złoty kolor i piękny, harmonijny aromat.
Pochodzenie herbaty
Etykiety Darjeeling mogą używać wyłącznie herbaty zbierane i produkowane w regionie o tej samej nazwie, w Zachodnim Bengalu w Indiach. Nie bez powodu nazywa się je "herbatami szampańskimi", ponieważ są podobnie wyjątkowe i podobnie poszukiwane. Od 2004 roku "Darjeeling Tea" jest zastrzeżonym znakiem towarowym odnoszącym się do kilku plantacji w Darjeeling i Kalimpong. Następnie w 2020 roku powstało logo z wizerunkiem kobiety trzymającej dwa liście herbaty i pąk. Jest to znak towarowy certyfikacyjny dla Wielkiej Brytanii, USA, Australii, Tajwanu i Europy.
Można znaleźć Darjeeling zieloną, białą, czarną i przetwarzaną jako oolong. Są to zawsze liście chińskich drzew herbacianych (Camellia sinensis), które rosną w ogrodach na wysokości od 600 do 2000 metrów nad poziomem morza. Specyficzny klimat, wysoka wilgotność i chłodne noce zapewniają krzewom herbacianym doskonałe warunki wzrostu, dając jednocześnie liściom dużo czasu na rozwinięcie ich wyśmienitego smaku i wspaniałego aromatu.
Ogród Gayabaree & Millikthong, z którego pochodzi ta herbata, znajduje się w dolinie Mirik. Drzewa herbaciane są sadzone przez rolników na wysokości 500-1500 m n.p.m., na łagodnych wzgórzach opadających w kierunku północno-wschodnim. Plantacje zajmują powierzchnię ponad 800 ha i produkują 250 000 kg herbaty rocznie.
Pierwszy zbiór w roku (First Flush) jest zawsze uważany za najlepszy i najbardziej oczekiwany. W zależności od pogody i położenia ogrodu, jest on przeprowadzany przez pracowników w marcu i kwietniu, kiedy krzewy herbaciane wypuszczają delikatne i wyjątkowo piękne pędy. Właściciele ogrodów herbacianych muszą je bardzo szybko przetworzyć i sprzedać, aby zachować ich delikatny smak i aromat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temper. 90°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml
- Do herbaty w imbryku, dodać maksymalnie 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS ROKITNIKOWY KREM

GOJI-MALINA - owocowa herbata
