DARJEELING FTGFOP1 FIRST FLUSH NAMRING / 2022
Namring w Bengalu Zachodnim dzieli się z nami pierwszymi wiosennymi zbiorami.Liście herbaciane pachnące indyjskimi wzgórzami przyleciały do nas samolotem przed kilkoma dniami.A my od razu Wam je oferujemy.Aby Wasze doznania związane z tak długo oczekiwaną Darjeeling FF były idealne.Dlatego że, herbata z plantacji o ponad stuletniej tradycji i doskonałej renomie, smakuje absolutnie bosko.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Herbata Darjeeling FTGFOP1 FF Namring/2022 daje jasno bursztynowy napar o aromacie owocowo-kwiatowym. Tak też można opisać jej smak. Możecie się przygotować na słodki posmak, lekkość i świeżość brzoskwini z wyczuwalną nutą orzecha.
Pochodzenie herbaty
Już patrząc na skrót FTGFOP1 FIRST FLUSH (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) dowiadujemy się, że jest to łakoć, której nie sposób przegapić.Liście herbaciane pochodzące z plantacji w wysokich górach Darjeeling są zaliczane do skarbów, na które czekają miłośnicy herbaty z całego świata.Pierwsze jej zbiory są bardzo pożądane i wysoko cenione na rynkach światowych.
Plantacja Namring należy do najstarszych w Darjeeling, zlatała założona w 1855 roku. Położona jest w dolinie rzeki Teesta i jest zarządzana przez kompanię Darjeeling Impex Ltd.Pierwsze zbiory herbaty w Namring są wielkim wydarzeniem.Po 18-sto kilometrowej plantacji od wczesnego rana przemieszczają się dziesiątki zbieraczy, którzy ręcznie oskubują najmłodsze pąki i liście.Są one poddawane lekkiej oksydacji i starannie suszone.First Flush, czyli pierwszy zbiór, bardzo szybko wyrusza z Darjeeling w świat.Do największych odbiorców należą Rosja, USA i Niemcy.Herbata transportowana jest lotniczo, aby jak najbardziej skrócić czas od zbioru do konsumpcji.Dzięki temu koneserzy mogą cieszyć się świeżością i soczystością, jaką oferują herbaty Darjeeling.
Zgodnie z zasadami obowiązującymi w Darjeeling Tea Association, logo i nazwy Darjeeling Tea może używać wyłącznie ten producent, który dostarcza herbatę uprawianą i przetwarzaną w indyjskim regionie Darjeeling w stanie Bengalia Zachodnia.Fałszowanie i podrabianie tej herbaty jest nadal poważnym problemem.Szacuje się, że na rynku pojawia się rocznie około 40 tysięcy ton herbaty z logo Darjeeling, producenci z tego regionu oceniają wielkość swojej produkcji na 10 tysięcy ton.
Innym problemem nękającym Darjeeling, jest brak rąk do pracy, ludzie są rozgoryczeni nieadekwatnym wynagrodzeniem za pracę, co jest źródłem gwałtownych protestów robotników dodatkowo połączonych z kampanią na rzecz odrębnego państwa dla ludu Gorkha.Od roku 2017 z tego powodu zbiory herbaty na plantacjach są o jedną trzecią niższe, a na niektórych obszarach zaprzestaje się regularnej uprawy krzewów herbacianych.Przewiduje się, ze herbaty z Darjeeling będą rzadziej spotykane i o wiele droższe, niż dotąd.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-95°C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Darjeeling zalać wodą o temperaturze 80-95 ° C, w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Dodać 1 łyżeczkę więcej do przygotownia herbaty w czajniczku.
3. Czas ekstrakcji 3-5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
15. 7.