

BRUSZNICA NAĆ + LIŚĆ (VACCINIUM VITIS-IDAEA) - zioło
Wiekowa łacińska nazwa Vaccinium vitis-idaea należy to zimozielonego krzewu, na który mówi się brusznica, dzięki jego charakterystycznym owocom. I chociaż nazwa kojarzy się przede wszystkim z tymi czerwonymi kulkami, to warto wiedzieć, że i liście wraz z nacią mają coś do zaoferowania naszemu organizmowi.
Skład
Brusznica (nać +liście) 100%Pochodzenie zioła
Bezpośrednie tłumaczenie łacińskiej nazwy sugeruje, że borówka brusznica jest niewysokim płożącym się krzewem. Ciemno zielone owalne liście nie opadają przez cały rok i potrafią przetrzymać nawet silne mrozy. Dlatego należy do ulubionych przez narody północne roślin, na przekór całemu światu. Owoce brusznicy są tutaj uważane za ważne źródło witamin i pierwiastków śladowych, natomiast wywar z jej liści jest wykorzystywany do łagodzenia wielu dolegliwości.
Borówka brusznica nie potrzebuje zbyt żyznej gleby. Spotkacie ją w obszarach górskich, lasach i na wrzosowiskach w całej umiarkowanej strefie półkuli północnej. Owoce czerwonego koloru dojrzewają w trakcie późnego lata. Ma dzwonkowate kwiaty o pięknym odcieniu od białego do różowego.
Podczas gdy z jagód Vaccinium vitis-idaea najczęściej wytwarza się przyjemnie kwaskowate soki i drzemy, nać i liście są wykorzystywane głównie w medycynie ludowej. Wszystkie jej części zawierają oprócz wcześniej wspomnianych witamin A, B, C i E, również duże ilości przeciwutleniaczy. Suszona i posiekana nać posiada również wysoką zawartość magnezu.
Można z niej przygotować zwykły napar lub dodać do innych mieszanek ziół. Wywaru nie powinno się używać przez dłuższy okres, dlatego zalecamy stosowanie przerw po kilku tygodniach przyjmowania. Osoby z problemami wątrobowymi, małe dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące powinny możliwość używania skonsultować ze swoim lekarzem.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zalewamy gotującą się wodą 100°C w stosunku 2 łyżeczki do herbaty na 250 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę herbaty dodatkowo.
3. Czas parzenia to 15 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?
