

YERBA MATE MAGIA KURKUMY BIO
Nie jest tajemnicą, że dawni Indianie polegali na mocy Yerba Mate i my też na nią stawiamy. Łatwiejszy i bardziej naturalny sposób na pobudzenie zmysłów, dodanie organizmowi energii i poprawę nastroju, w zasięgu ręki. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, dodaliśmy do niej kurkumę, imbir, szałwię i koper włoski. Rezultatem jest napój ziołowy o lekko pieprznym smaku, obfity w przeciwutleniacze. Magia, która działa!
Skład
Yerba Mate Brazile Desplada BIO, Imbir BIO 2%, Liście szałwii BIO, Kurkuma BIO 2%, Mąka konopna BIO, Koper włoski BIO, Krwawnik BIO, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Yerba Mate BIO Magia kurkumy BIO po zalaniu gorącą wodą ma jasno-żółty kolor, stosunkowo niewyraźny aromat i bardzo delikatny smak. Oczywiście przebijają się w nim nutki wyśmienitej Yerba Mate, wyczujecie też lekką pieprzność imbiru i ziołową cierpkość kurkumy.
Pochodzenie herbaty
Jeśli chodzi o Yerba Mate, to Brazylia jest drugim co do wielkości jej producentem na świecie. Wyprzedza ją tylko Argentyna. Według ostatnich szacunków na całym świecie produkuje się rocznie około 500 000 ton Yerba Mate, z czego 180 000 ton w Brazylii. Region Paraná, z którego pochodzi Mate znajdujące się w naszej herbacie, leży na południu Brazylii, panuje tutaj subtropikalny klimat, średnie temperatury mieszczą się w przedziale między 15 a 24°C. Całoroczny, stosunkowo wilgotny klimat sprzyja wzrostowi wielu roślin, w tym ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis).
Wiecznie zielone drzewa występują w obszarach przybrzeżnych, dorastają do 20 metrów i mają sztywne, jajowate liście. Właśnie liście i czubki gałązek stały się oczkiem w głowie amazońskich Indian, którzy wykorzystywali je do odpędzania zmęczenia i uczucia głodu. Sława napoju przygotowywanego z liści ostrokrzewu paragwajskiego nie przeminęła na przestrzeni wieków, dzięki czemu Yerba Mate jest niezwykle popularna do dziś. I to nie tylko na terenie Ameryki Południowej, ale także w Europie i Azji
Aby wyjaśnić, dlaczego tą mieszankę nazwaliśmy Yerba Mate BIO magia kurkumy, pozwoliliśmy sobie przedstawić kilka informacji o szafranie indyjskim, inaczej zwanym kurkumą. Chodzi o mielone kłącze ostryżu długiego (Curcuma longa), który doskonale sprawdza się jako przyprawa, barwnik i element ajurwedyjskich zabiegów leczniczych. Kurkuma bowiem zawiera kurkuminę, żółtą substancje naturalną, dzięki czemu znajduje zastosowanie w medycynie ludowej jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie a także jako zioło wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wydalniczego.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Do filiżanki (200 ml) wsypujemy 1-2 łyżeczek Mate i zalewamy gorącą wodą o temperaturze 70-80°C.
- Pozostawiamy ługować przez max. 3-5 minut i przecedzamy. Im dłuższe ługowanie, tym napój jest bardziej energetyzujący.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

GUARANA YERBA MATE ENERGY
