

WANILIOWE MARZENIE - czarna herbata
Lubisz ciekawe smaki? Takie co po pierwszym łyku pozostają na podniebieniu i kiedy powoli zanikają, powodują chęć na następny łyk? Jeśli tak,,to mamy dla was Waniliowe marzenie. Proste i równocześnie bardzo ciekawe połączenie jakościowej herbaty z wanilią zasmakuje stałym miłośnikom czarnej herbaty, ale także okazjonalnym kosztującym. Zalecamy dodać kroplę mleka.
Skład
Czarna herbata, Kawałki wanilii 5%, AromatNapar i smak herbaty
Czarna herbata Waniliowe marzenie daje ciemno bursztynowy napar. Jej smak jest świeży i cierpki, orzeźwiający, słodki na końcu. Dopełnia ją ciepła wanilia. Otrzymana kompozycja przypomina burbon.
Pochodzenie herbaty
Czarną herbatę można połączyć sobie z królową Anglii, zamiast z chińskimi mistrzami herbaty. Jednak to oni dali światu „prawdziwą” wersję herbaty. W połowie 17 wieku popyt na ten pysznym napój z liści herbaty wzrósł i w Europie. Jednak zielone i białe herbaty w ciągu kilku miesięcznego transportu traciły swój kolor, smak i aromat. Dłuższe utlenianie enzymów, do którego podczas wytwarzania czarnej herbaty dochodzi, jest gwarancją zachowania wszystkich pożądanych właściwości sensorycznych. Herbata mógła w ten sposób podróżować spokojnie, również i na wspominany angielski dwór.
Jak produkcja czarnej herbaty wygląda? Najpierw trzeba naskubać wystarczającą ilość chińskich liści herbaty (Camellia sinensis). W przypadku rzadkiego rodzaju herbaty zbierają je ręcznie kobiety i dziewczęta do dużych bambusowych koszy. Następnie liście herbaty pozostawione są do więdnięcia, później zostają rolowane lub potrząsowane. Doprowadza to do przerwania struktur komórkowych w liściach, uwolnienia soków i inicjowania utleniania enzymów. Proces ten jest bardzo ściśle monitorowany i kontrolowany przez menedżera plantacji. Od odpowiedniej temperatury i czasu trwania utleniania herbaty zależy jej końcowa jakość. Gdy utlenianie jest wystarczające, herbata trafia do wysuszenia, pracownicy ją sortują i pakują.
Należy również wspomnieć także drugi składnik Waniliowego marzenia - wanilia. Aromatyczna przyprawa jes dobrze znana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Owoce wanilii płaskolistnej (wanilii), które są nawiasem mówiąc z rodziny storczykowatych (Orchidaceae) po raz pierwszy zostały przywiezione do Europy na początku 16. wieku. Pierwotnie wanilie występowały w Meksyku, dziś dzięki odkryciu ręcznej metody zapylania, uprawy powstały również w innych rejonach jak na Madagaskarze, Francuzki Polinezji lub na Bourbonskiej wyspie. Wanilia jest popularna dla swego specyficznego aromatu i słodkiego smaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wrzącą wodę 1 łyżeczka na 150-20 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-4 minut (pod przykryciem), następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 4 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.1 g |
z tego cukry: | 0.1 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

OKRĄGŁE SITKO DO HERBATY ø 40mm + PODSTAWKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata

ROYAL EARL GREY – czarna herbata
