

SUMATRA BOP1 BAH BUTONG – czarna herbata
Kiedy spróbujecie, będziecie zachwyceni. Czarna herbata z równika to wyjątkowo orzeźwiający, mocny i pikantny napój. W glebie wulkanicznej Sumatry rodzi się herbata o zrównoważonym profilu smakowym, atrakcyjnym w zimie i w lecie. Miłośnicy herbaty bardzo dobrze znają plantację Bah Butong. Podobnie jak zasadę cieszenia się herbatą: Pij swój napój gorący i wzbogacony, byś był zawsze zaspokojony.
Skład
Sumatra BOP1 Bah Butong 100%Napar i smak herbaty
To naprawdę orzeźwiający napój nadający się na każdą okazję. Smak można opisać jako lekko ściągający, ale równocześnie gładki, na końcu pikantny. Może przypominać Assamy. Herbata daje ciemno bursztynowy napar.
Pochodzenie herbaty
Herbaty z Sumatry nie są ogólnie dostępne. Dlatego warto przez chwilę przy nich się zatrzymać. Szósta co do wielkości wyspa na świecie słynie z przepięknej przyrody i ślicznych świątyń. Imię Sumatra pochodzi z pierwotnego Samudra Pasai, gdzie Samudra oznacza ocean. Uważa się, że to Marco Polo w listach do królowej Elżbiety I przekształcił imię tej wyspy na Sumatra. W dawnej historii Indonezji trafimy także na poetyckie określenie Swarnadwipa, a więc wyspa złota.
Dziki i zróżnicowany krajobraz zachwycają aktywnymi wulkanami, jeziorami, lasem deszczowym z nadzwyczajnie zróżnicowaną fauną i florą oraz kulturą tamtejszych mieszkańców. Sumatra jest podzielona na 10 powiatów. Ogrody herbaty Sidamanik znajdują się na północy kraju. Ponieważ znajdują się w pobliżu jeziora Lake Toba, które jest celem wielu turystów, są często odwiedzane przez licznych turystów z całego świata. Tea Garden Sidamanik to największa plantacja herbaty na Sumatrze. Ma długą historię sięgającą aż do czasów kolonii holenderskiej. Ogród często jest nazywany mianem Butong Bah.
Plantacje są tak olbrzymie, że stojąc w ich środku i gdziekolwiek patrząc, można zauważyć pagórki świeżo zielonych krzewów. Nadzwyczajnie przyjemny zapach dogłębnie przeniknie wasze ciało. Nigdy o tym nie zapomnicie.
Dzięki glebie wulkanicznej bogatej w substancje odżywcze oraz dzięki regularnym opadom można na Sumatrze zbierać herbatę przez cały rok. Dokładne wybieranie listków herbaty oraz ich delikatna obróbka gwarantują wysoką jakość herbaty.
Sumatra BOP1 Bah Butong wspaniale nadaje się do przygotowania mrożonych i gorących napojów. Można ją śmiało wzbogacić o cukier, miód, śmietanę, cytrynę…
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę Sumatra BOP1 Bah Butong zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

13. 6.
13. 6.
13. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

ASSAM TGFOPI MARGERITA - czarna herbata
