

JAVA BOP1 PASIR MALANG - czarna herbata
Najbardziej zaludniona wyspa na świecie i jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc turystycznych. Java jest słynna dzięki wulkanom, Parku Narodowym, Pałacu wodnego, rynku ptaków i kompleksu świątynnego. Jej herbata? Mimo że nie jest jej dużo, osiąga dobrą jakość. Kto miał okazję jej spróbować, porównuje ją do herbaty z Darjeeling Java z drugiego zbioru. Pełna, pikantna i pięknie pachnąca.
Skład
Czarna herbata 100%Napar i smak herbaty
Napar Java BOP1 Pasir Malang jest bursztynowy, zapach i smak dość silny, pełny, dostatecznie cierpki, ostry w zakoczeniu, z lekką nutką cytrusów.
Pochodzenie herbaty
Jeśli zapytasz, co to jest Pasir Malang, to wiedz, że jest to wzgórze w zachodniej części Jawy. Jeśli go chcesz odszukać, należy kierować się na południe od Dżakarty. Po około 100 km będziesz stać pod nim. Ale nie należy się spodziewać żadnych wysokich gór. Wzgórze Pasir Malang, które osięga 933 metrów, jest stosunkowo gęsto zaludnione i obsadzone jest uprawami rolnymi oraz jest pokryte naturalną roślinnością tropikalną. Średnia roczna temperatura wynosi tutaj 21 ⁰C, jest najcieplejsza w październiku.
Warto wspomnieć, że miejscowy czarny piasek znają hodowcy bonsai bardzo dobrze. Dodaje się go do podłoża lub może obejmować całą powierzchnię gleby. Daje reprezentatywnywygląd, a także zapobiega wrośnięciu chwastów.
Wróćmy jednak do herbaty. Przywieźli ją do Javy na początku 17 wieku z Chin Holenderzy. Powodem była chęć hodowania herbaty dla eksportu swego kraju, gdzie była ona już bardzo popularna. Pierwsza fabryka do przetwarzania liści herbaty została zbudowana tutaj w 1830 roku. Poziom popularności plantacji herbacianych obniżył się po roku 1945, kiedy Java przestała być kolonią. Rolnicy następnie wymienili krzewy herbaciane na preferowane drzewa kawowe.
Jednak na Javie kilka małych plantacji herbaty wciąż pozostało. Zbieranie i przetwarzanie liści herbaty jest utrudnione przez słabą infrastrukturę, przestarzałą technologię i niską opłacalność. Liście są wyrywane ręcznie, większość produkcji przeznaczona jest na eksport.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku dodaj o 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

29. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA YUNNAN FOP - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
