

PU ERH GREEN
Zdecydowanie polecamy Pu Erh Green. Zauroczy Was jej przyjemnie owocowy i klasycznie ziemisty smak. W odróżnieniu od ciemnych Pu Erh jest delikatna i słodsza. Sprowadziliśmy ją z herbacianej prowincji Yunnan, która od wieków dostarcza światu herbat najwyższej jakości i dlatego słusznie nazywana jest „the homeland of tea trees“ (ojczyzną drzew herbacianych).
Skład
Zielony Pu Erh 100%Napar i smak herbaty
Pu Erh Green daje brązowo-czerwony napar, jej aromat przypomina jesienny las, a smaki mogą być bardzo zróżnicowane. Podobnie jak jej ciemniejszy kolega, Pu Erh Green wyróżnia się większą bądź mniejszą ziemistością, w smaku może pojawić się również goryczka i cierpkość. W tym przypadku jednak wszystkie wymienione atrybuty smakowe są delikatne, lekkie i harmonijne. Już pierwszy napar jest smakowo niezwykle wyważony, łagodny z śladem słodkich owoców.
Pochodzenie herbaty
Oferowana przez nas zielona Pu Erh (Sheng Cha) w przeciwieństwie do ciemnej, wyróżnia się delikatnym i owocowym smakiem z przytłumioną ziemistością i goryczką. Prowincja Yunnan, skąd sprowadziliśmy Pu Erh Green jest dobrze znana koneserom herbaty. Jest to obszar tradycyjnych plantacji herbacianych, położony w górzystej części południowych Chin. Herbata jest uprawiana przez lokalnych plantatorów od ponad 2000 lat, a najstarsze, rosnące do dziś chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) mają 1 700, 1 000 i 800 lat. Nazywa się je trzema starożytnymi królami herbaty.
Rzekomo Pu Erh produkowany jest od co najmniej 1 800 lat, jednak na dworze cesarskim pojawił się dopiero na początku XVIII w. Po tym jak śmiertelnie chorzy żołnierze armii dowodzonej przez Zhuge Lianga (Kongminga) zostali uzdrowieni z tajemniczej choroby po jej wypiciu, legenda o „czerwonej herbacie” rozprzestrzeniła się poza Yunnan. Cesarz spotkał się z nią po raz pierwszy w 1725 roku, kiedy to zaprezentował mu ją kupiec Che Shun Ly. Podobno był pod ogromnym wrażeniem jej smaku. Kiedy padło pytanie o nazwę tej herbaty, kupiec jej nie znał, więc podał cesarzowi nazwę regionu, z którego ją przywiózł - Pu Erh. Od tego momentu herbaty z krzewów rosnących w Yunnan, których listki suszone są na słońcu i dodatkowo fermentowane, nazywa się Pu Erh.
Listki do produkcji Pu Erhu Green są zbierane ręcznie. Pozwala się im zwiędnąć a następnie praży się na ogromnych patelniach. Etap ten nazywany jest „kill green”, ponieważ w jego trakcie zatrzymywane są procesy enzymatyczne a herbata traci swój świeżo-zielony kolor. Kolejnym krokiem jest ręczne zwijanie, po czym herbata jest suszona w bezpośrednim słońcu. Tak powstały półprodukt, który nazwano Mao Zha, czyli Sheng macie właśnie przed sobą. Jest zaliczany do najstarszych rodzajów herbaty a jej picie ma doskonały wpływ na ogólną kondycję konsumentów. Zielona Pu Erh od ciemnej różni się tym, że nie przechodzi dodatkowej fermentacji. Zielone Pu Erh charakteryzują się tym, że nadają się do dłuższego przechowywania, w trakcie którego dojrzewają.
Ważną zaletą zielonej Pu Erh jest to, że zawiera niewielką ilość teiny, więc można ją pić praktycznie przez cały dzień. A poza tym jest bogata w minerały i witaminę E i dlatego wspomaga trawienie, jest źródłem pogodnego nastroju, wspomaga naczynia krwionośne i serce.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Pu Erh Green zalewamy wodą o temperaturze 80 °C w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2.Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3.Czas parzenia to 3-5 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH std.

PU ERH MILK
